Annons

Floridabor möter orkanoro med humor

Butikshyllor gapar tomma, vattnet är slut och riskområden töms på människor. Längs Floridas kust bunkrar boende för den annalkande orkanen Dorian – och de gör det med humor, fester och orkan-munkar.
USA • Publicerad 2 september 2019
Förberedelser. Caroline Johansson har köpt vatten, extra batterier – och vodkaglass.
Förberedelser. Caroline Johansson har köpt vatten, extra batterier – och vodkaglass.Foto: Caroline Johansson

Den kategori 4-klassade orkanen Dorian rör sig mot USA:s kust. Den har orsakat stor förödelse i Bahamas där den förstörde tusentals bostäder. I de amerikanska delstaterna Georgia, South Carolina ochFlorida har hundratusentals invånare längs kusten uppmanats att sätta sig i säkerhet.

I Jacksonville i Florida har boende nära vattnet blivit beordrade att evakuera, berättar svenska Caroline Johansson, 33 år, som bor i kuststaden hos en kompis.

Annons

Jacksonville ligger i en bukt och brukar klara sig hyfsat bra från vinden. Däremot kan översvämningar i det efterföljande regnet bli förödande.

– Vi bor centralt men lite högre än de som bor vid floden eller stränderna så än så länge kan vi stanna kvar, säger Caroline Johansson.

Bunkrar vatten

I över en vecka har de fyllt på med mat och vatten om strömmen skulle gå eller vattnet stängas av.

– Man tar sitt eget ansvar. Här är det vanligt vett att ha sjukvårdskit i bilen, extra vatten och orkan-kit med handdriven radio och batterier hemma, säger hon.

Dorian beräknas slå mot Florida mellan måndag kväll och onsdag. Att vattnet tar slut i affärerna och att bensinpriset höjs är de första tecknen på att en storm är i antågande.

Hurricane party

Även om Caroline Johansson känner en viss oro så är Floridabor luttrade och tar ovädret med större ro än vad medier ger intryck av, säger hon. I butiker säljs orkan-munkar och många har en skämtsam attityd till stormen.

– När man väl är så förberedd man kan bli så finns det inte så mycket man göra.

– Vi brukar säga att upp till kategori 2 har man "hurricane party". Är det värre än så ska man hålla koll på appar och se till så att ingen man känner blir drabbad.

TT: "Hurricane party"?

– Man har kanske gått lite i motsatt riktning och säger att om tidningar sprider panik ska vi festa. Det finns till och med en drink som heter "Hurricane".

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons