Annons
Nyheter

Munskydd obligatoriskt i Katalonien

Munskydd blir obligatoriskt överallt i Katalonien från och med torsdag på alla allmänna platser.
Spanien • Publicerad 8 juli 2020
Munskydd är nu obligatoriskt på alla allmänna platser i hela spanska Katalonien.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Påbudet gäller både invånare och besökare.

Hittills har munskydd varit obligatoriskt bara i situationer där man inte kunnat hålla en och en halv meters avstånd till andra. Detta gäller i hela Spanien.

Annons

Katalonien är nu först med att skärpa regeln så att ingen får gå ut oskyddad.

Ökad rörlighet

Syftet är att minska smittovägarna för covid-19 så mycket som möjligt nu när vissa lokala utbrott upptäckts, rörligheten ökar med semestrarna och människor börjat släppa lite på säkerhetsbeteendet, skriver tidningen La Vanguardia.

– Även om det inte finns vetenskapliga bevis för i vilka situationer munskydd gör mest nytta, så är det tveklöst så att det minskar risken för överföring om alla använder dem, säger epidemiolog Antoni Trilla.

– Men att fortsätta hålla avstånd är allra viktigast, tillägger han.

Hemlösa

Vissa områden i Katalonien har belagts med isolering efter lokala coronautbrott. Borgmästaren i Lleida beklagade på onsdagen att det inte finns lagstöd för polisen att frihetsberöva smittade som rör sig fritt. Staden har 129 smittade som inte iakttar karantän – för att de är hemlösa eller på annat sätt saknar förutsättningar, skriver den katalanska tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons