Annons
Nyheter

Muntra miner på Europas börser

EU-godkännande för ännu ett vaccin, tecken på större politisk stabilitet i USA samt hopp om ytterligare ekonomiska stödpaket. Där är några förklaringar som lyftes fram när börserna steg i olika delar av världen.
Börs • Publicerad 6 januari 2021
Inte minst i London steg aktiekurserna på onsdagen. Arkivbild.
Inte minst i London steg aktiekurserna på onsdagen. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

I Europa gick FTSE100-index i London upp 3,5 procent medan Parisbörsens CAC40-index klättrade 1,2 procent och Dax-index på Frankfurtbörsen ökade 1,8 procent.

Olika bedömare pekade på att även företaget Modernas vaccin godkändes av EU-kommissionen och unionens läkemedelsmyndighet EMA på onsdagen.

Annons

Sedan tidigare har vaccinet från Pfizer och Biontech funnits tillgängligt.

Också senatsvalet i delstaten Georgia i USA lyfts fram, där Demokraterna haft framgångar. Detta kan sin tur kunna öka den tillträdande presidenten Joe Bidens möjligheter att förverkliga sin politik, där investerare hoppas på nya stödpaket för att motverka coronavirusets ekonomiska härjningar.

Den massiva uppgången i London anses bero på nya stimulansåtgärder och på att regeringen klargjort målet om att i mitten av februari ha vaccinerat 14 miljoner människor ur de mest sårbara samhällsgrupperna.

Stockholmsbörsen höll helgstängt.

Vid 18-tiden låg Dow Jones industriindex i New York på plus 1,6 procent, S&P 500 på 1,1 procent upp och Nasdaqs kompositindex hade klättrat 0,3 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons