Annons
Nyheter

Musk i ordväxling om tyska migranträddningar

Miljardären Elon Musk har gett sig in i debatten om migration i Europa. I en ordväxling på X med Tysklands utrikesdepartement pekar Musk finger mot det tyska stödet av räddningsbåtar på Medelhavet. Svaret från tyska UD är avmätt.
Tyskland • Publicerad 30 september 2023
Elon Musk, ägare av X, tidigare Twitter. Arkivbild.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Musk som äger X, tidigare Twitter, har delat ett inlägg på den sociala medieplattformen som innehåller ett videoklipp som visar migranter och hjälparbetare på en båt.

Det rör sig om ett inlägg från ett annat konto på X som Musk delat vidare. Där står det att frivilligorganisationer som har båtar som "samlar in" migranter i Medelhavet får ekonomiskt stöd av den tyska regeringen. Enligt inlägget lastas migranterna sedan av i Italien.

Annons

I inlägget uttrycks också en förhoppning om att ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD) ska "vinna valen". Nästa vecka ska två delstatsval hållas i Tyskland.

"Är allmänheten i Tyskland medveten om det här?", skriver Elon Musk i en kommentar till sitt delade inlägg.

Tysklands utrikesdepartement svarar på X och skriver: "Ja. Och det kallas att rädda liv".

Musk fortsätter ordväxlingen med att skriva att han är tveksam till om en majoritet av allmänheten i Tyskland stöttar den tyska inställningen, och skriver att det "säkerligen" rör sig om en kränkning av Italiens suveränitet.

Ordbytet sker samtidigt som migrationsfrågan har hamnat högt upp på den politiska dagordningen i Europa. På flera håll i Tyskland har asylboenden larmat om att sängplatserna håller på att ta slut, efter att det mellan januari och augusti i år var 220 000 personer som ansökte om asyl i Tyskland. Antalet kan jämföras med under helåret 2022 då 240 000 personer ansökte om asyl.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons