Annons

Mussolinis ättling i EU-valet i blåsväder

Italien • Publicerad 8 maj 2019
Caio Giulio Cesare Mussolini, kandidat till EU-parlamentsvalet och barnbarnsbarn till den italienska fascistdiktatorn Benito Mussolini. Arkivbild.
Caio Giulio Cesare Mussolini, kandidat till EU-parlamentsvalet och barnbarnsbarn till den italienska fascistdiktatorn Benito Mussolini. Arkivbild.Foto: Alessandro Di Marco/AP/TT

Caio Giulio Cesare Mussolini, kandidat till EU-parlamentsvalet och barnbarnsbarn till den italienske fascistdiktatorn Benito Mussolini, har hamnat i blåsväder sedan han försökt nyansera sin gammelfarfars tid vid makten.

Under en presskonferens i Rom sade Caio Giulio Cesare Mussolini att fascisttiden ar en "väldigt komplicerad, komplex period" som "inte går att beskriva i termer av rätt eller fel, bra eller dåligt".

Annons

Barnbarnsbarnet sade visserligen att de anti-judiska lagarna som diktatorn införde 1938 var skamliga, men att fascistregimen lämnat sina spår på andra sätt, till exempel genom sitt vägnät.

Caio Giulio Cesare Mussolini kandiderar för det högerextremistiska partiet Italiens bröder (Fratelli d'Italia).

Det är brottsligt att försvara fascism i Italien.

Benito Mussolini var Italiens premiärminister, och tillika diktator, under åren 1922-1943, och tog landet in i andra världskriget på axelmakternas sida. Han avsattes 1943 efter de allierades invasion av Italien och dödades 1945 av italienska motståndsmän.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons