Annons
Nyheter

Mutaffär skakar Polens regeringsparti

Polen • Publicerad 16 september 2023
Migranter på andra sidan av den mur Polen byggt vid gränsen mot Belarus. Arkivbild.
Migranter på andra sidan av den mur Polen byggt vid gränsen mot Belarus. Arkivbild.Foto: Agnieszka Sadowska/AP/TT

Polens styrande parti Lag och rättvisa (PIS) skakas av uppgifter om att polska konsulat i Afrika och Asien tagit emot mutor för att utfärda visum.

Enligt uppgifter i polska medier har runt 250 000 visa utfärdats sedan 2021. Nyhetsportalen Onet rapporterar att indiska medborgare betalat mellan 25 000 och 40 000 dollar för ett visum i hopp om att det skulle ta dem till USA, något amerikanska myndigheter varslat Polen om.

Annons

Avslöjandet kommer med bara en månad kvar till det polska valet. Det är oklart hur Lag och rättvisa påverkas, men oppositionen har inte varit sen att anklaga regeringen för korruption och dubbelmoral i ljuset av partiets migrationskritiska profil.

– Det här är den största skandal vi sett på 2000-talet. Korruption på högsta regeringsnivå som innebär ett direkt hot mot oss alla, sade Tomasz Grodzki, oppositionsledamot och talman i det polska överhuset, i ett tv-sänt tal på fredagskvällen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons