Annons
Nyheter

Mycket pressat läge i Uppsala

Trycket på vården inom Region Uppsala är mycket hårt.
Coronapandemin • Publicerad 15 april 2021
Fredrik Sund, verksamhetschef vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Fredrik Sund, verksamhetschef vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tidigare i veckan inleddes en kampanj i regionen där invånarna uppmanades att gå i "personlig lockdown" för att bromsa smittspridningen.

– Vårdpersonalen jobbar på maximal nivå just nu, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler under en pressträff.

Annons

Enligt den senaste statistiken vårdas 141 personer på sjukhus i regionen, varav 29 på intensivvårdsavdelning.

– Det är ett extremt pressat läge nu. Det är mer press på sjukvården nu än vad det har varit under hela tiden, säger Fredrik Sund.

Men en liten ljusglimt i mörkret är att det nu går att se effekterna av vaccinationerna på de äldre, som inte behövt sjukhusvård för covid i samma utsträckning som tidigare.

– Det har varit en dramatisk reduktion och det är vi tacksamma för annars hade vi haft en regelrätt katastrof, säger Fredrik Sund.

– Man jag kan också säga att om det fortsätter i den här takten, och med en fortsatt smittspridning och belastning på sjukvården, så kommer vi att hamna i ett katastrofläge väldigt snart.

Regionen ska även göra det enklare för barn att testas för covid-19. Nu slipper barn att få en pinne i näsa och svalg utan det räcker med ett salivprov.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons