Annons

Myndigheter ska sätta brottsamarbete högt

Tolv myndigheter får ett tydligare uppdrag från regeringen att prioritera samarbete med andra för att komma åt allt från skattefusk, bidragsbrott och utnyttjande av invandrad arbetskraft, till smuggling.
Brott • Publicerad 3 mars 2020
Inrikesminister Mikael Damberg (S) ger tolv myndigheter ett tydligare uppdrag att samarbeta mot organiserad brottslighet.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) ger tolv myndigheter ett tydligare uppdrag att samarbeta mot organiserad brottslighet.Foto: Ali Lorestani/TT

Samarbete mellan myndigheter biter bra mot organiserad brottslighet, anser regeringen. Inrikesminister Mikael Damberg (S) pekar på exempel från Göteborg och Skåne där polisen samordnat insatser som varit framgångsrika

– Det blir en kraftsamling mot grovt kriminella individer runt om i Sverige, säger han på en pressträff om det uppdrag som nu görs tydligare.

Annons

På en fråga om vad som blir den konkreta skillnaden för de tolv myndigheterna svarar han:

– Det skrivs in instruktionen att de ska delta i det myndighetsgemensamma arbetet, det har tidigare varit en prioriteringsfråga.

Regeringen beslutar om den nya instruktionen på sitt kommande regeringssammanträde. Den nya instruktionen börjar gälla den 31 mars. Beslutet innebär att en punkt på regeringens program mot gängkriminalitet, med 34 punkter, prickas av.

Myndigheterna som omfattas är, förutom Polismyndigheten, även Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Kustbevakningen, Skatteverket, Tullverket, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons