Annons

Något färre inlagda på sjukhus

Nio färre inlagda på sjukhus – men betydligt fler än i våras. Ett R-tal som minskar. Men än är det långt kvar tills faran är över och det har rapporterats över 500 nya fall av covid-19 det senaste dygnet.
Skåne • Publicerad 21 november 2020
Provtagningspinne som hålls av en sjuksköterska på ett sjukhus i Skåne. Under vecka 46 var rekordmånga av de som provtogs smittade.
Provtagningspinne som hålls av en sjuksköterska på ett sjukhus i Skåne. Under vecka 46 var rekordmånga av de som provtogs smittade.Foto: Johan Nilsson/TT

Siffrorna från Region Skåne visar nu att det var 507 nya konstaterade fall av sjukdomen covid-19 det senaste dygnet. Totalt har nu 21 536 personer bekräftats smittade sedan mars månad. 350 personer har avlidit. Där ses ingen ökning de senaste dagarna.

Totalt ligger nu 158 (-9) personer inlagda på sjukhus, varav 21 (-1) på IVA, för att behandlas mot sjukdomen.

Annons

Under vecka 46 hade 31 333 personer tagit ett PCR-test mot covid-19. Det är nära 200 färre än veckan innan. Men den stora skillnaden är antalet positiva svar. Under vecka 46 var det över 14 procent av dem som testade sig som var positiva. Det är den absolut högsta andelen hittills. Veckan innan var det 8,6 procent.

Från regionens sida meddelas också att det vissa dagar redovisas ett väldigt stort antal nya fall. Det kan bero på en eftersläpning i rapporteringen, och inte att så många har insjuknat just det dygnet. Detta i sin tur beror på att testlabben har svårt att hinna med alla analyser.

– Det är för att ta höjd för enskilda ovanligheter i redovisningen som Region Skåne räknar ut ett rullande sjudagars medelvärde. Det ligger just nu på 619 fall per dag. De senaste två veckorna har denna siffra legat på mellan 550 och 650 fall, skrev regionrådet Gilbert Tribo (L) på sin Facebooksida under fredagen.

Här saknas innehåll

Då skrev även regionrådet Carl-Johan Sonesson (M):

–I våras var det som flest runt 90 patienter inlagda på sjukhusen. Det betyder att läget är mycket allvarligare nu än under hela våren. Trycket på sjukhusen måste gå ner och det kan det bara göra genom att vi minskar ökningstakten. Just nu ligger R-talet i Skåne på exakt 1,0 vilket är glädjande – för cirka tre veckor sedan låg det på 2,0. Problemet är bara att vi ligger på rätt många antal nya smittade varje dag; mellan 500 och 600 per dag i genomsnitt senaste veckan. Med ett R-tal på 1,0 blir inte denna siffra varken högre eller lägre utan vi ligger på konstant samma nivå. Det betyder att trycket på sjukhuset varken ökar eller lättar utan ligger kvar på en hög nivå. Därför måste nu R-talet under 1,0 och i rätt många veckor i rad. Trycket kommer då successivt att minska mot sjukvården. Men vi är på rätt väg skåningar. Så fortsätt bara kämpa!!

”I våras var det som flest runt 90 patienter inlagda på sjukhusen. Det betyder att läget är mycket allvarligare nu än under hela våren. Trycket på sjukhusen måste gå ner och det kan det bara göra genom att vi minskar ökningstakten.”
Carl-Johan Sonesson (M), regionråd i Skåne.
Fakta

Detta betyder R-talet

R-tal står för reproduktionstal. Det är ett mått på hur snabbt en smitta sprider sig.

Om R = 1.0 för varje smittad person över smittan till en ny person, och att smittspridningen fortsätter. Om det är under 1 betyder det att smittspridningen minskar. Om det är över 1 ökar smittspridningen och ju högre det är, desto fortare sprids smittan.

Om R-talet är 3 smittar en person 3 andra, vilka i sin tur smittar 9 andra. Dessa i sin tur smittar 27 andra, vilka sin tur smittar 81, vilka smittar 243, vilka smittar 729 och så vidare. Efter tio sådana kontakter är vi uppe i 59 049 smittade, och nästa steg blir 177 147.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons