Annons
Nyheter

Nasa: Utbrott sköt upp rekordmängd vatten

Vulkanutbrottet i havet utanför önationen Tonga i januari skickade upp rekordmycket vatten i atmosfären, visar en studie av Nasa. Så mycket att det tillfälligt kan påverka jordens medeltemperatur.
Vetenskap • Publicerad 3 augusti 2022
Bilden från en japansk vädersatellit visar utbrottet från undervattensvulkanen Hunga. Arkivbild.Foto: AP/TT

Utbrottet från undervattensvulkanen Hunga den 15 januari var så kraftig att den registrerades världen över. När havsvattnet mötte den heta lavan bildades samtidigt en explosion av sällan skådat slag.

Nu visar beräkningar från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa att molnet, som nådde minst 35 kilometers höjd, innehöll mer vatten än vad som någonsin tidigare uppmätts.

Annons

Hela 146 miljoner ton vatten, tillräckligt för att fylla 58 000 olympiska simbassänger, skickades upp i atmosfären.

"Vi har aldrig sett något liknande", säger Luis Millán, en av forskarna bakom studien, som publicerats i Geophysical Research Letter, i ett pressmeddelande.

Kan höja temperaturen

Den extrema mängd vattenånga har till och med möjlighet att påverka medeltemperaturen på jorden, om än tillfälligt. Och det till det varmare.

Vanligtvis leder utbrott till en sänkning av temperaturen, som efter vulkanen Pinatubos i Filippinerna 1991, vars stora mängd svaveldioxid och aska sänkte jordens medeltemperaturen med en halv grad. Vattenångorna orsakat av Hunga väntas tvärtom fånga upp värme och höja temperaturen. Effekten försvinner dock så fort ångan sipprar ut ur stratosfären.

Registrerades världen över

Undervattensvulkanen Hungas utbrott den 15 januari var det största sedan 1883 och orsakade enorm förödelse på den lilla önationen Tonga sex mil därifrån. Bredbandskabeln som gav internet till öriket slogs ut och askan förgiftade både dricksvattnet och förstörde skördar.

Smällen, som var hundratals gånger kraftigare än atombomben som släpptes över Hiroshima i Japan, registrerades världen över och ljudvågen gick tre varv runt jorden.

Utbrottet utlöste även tsunamier som nådde hela vägen till Nya Zeeland och orsakade översvämningar i Kalifornien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons