Annons
Nyheter

Nästan 4 av 10 småsparare tror på börsuppgång

Det skakiga ekonomiska läget till trots – småsparare är positiva till börsen och aktier framöver. 37 procent av de tillfrågade i en ny undersökning tror på en stigande börs framöver.
Ekonomi • Publicerad 7 juli 2020
Optimismen kring börsens utveckling är stor enligt Avanzas nya undersökning. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Avanza genomför tillsammans med Demoskop kvartalsvisa undersökningar som ligger till grund för Avanzas sparindikator.

Siffran, 37 procent, är visserligen en svag minskning från föregående kvartal (40 procent) men andelen som tror att börsen i stället kommer att sjunka har nu minskat kraftig, från tidigare 38 procent till 24 procent.

Annons

”Det negativa tolkningsföreträde som rådde när turbulensen var som störst, är nu som bortblåst. Visst finns det mycket som talar för börsen framöver, inte minst positivare makrostatistik samt den fortsatt ultralätta penningpolitiken. Men som alltid finns det också risker och som investerare är det ofta klokt att inte låta sig påverkas för mycket av de snabba vändningarna", kommenterar Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Bankens sparindikator som mäter skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande för det kommande året når därmed en ny rekordnivå och landar på 13 jämfört med 2 kvartalet före.

Även när det gäller den egna ekonomin är det stigande optimism. En tredjedel tror sig kunna spara mer kommande tolv månader jämfört med det senaste året, en ökning med tio procentenheter jämfört med tidigare kvartal.

”Tron på den egna framtida sparmöjligheten har studsat tillbaka till mer normala nivåer efter att ha störtdykt under våren, då osäkerheten var som störst och antalet varsel om uppsägning sköt i höjden", skriver Johanna Kull.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons