Annons

Ukraina: Elförsörjning åter efter rysk attack

Ryssland har anfallit flera städer och områden i Ukraina under natten och civila människor har dödats.
Strömmen till det ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzjas län kapades – men under eftermiddagen meddelade ukrainska myndigheter att den återställts.
Ukraina • Publicerad 9 mars 2023
Ryssland attackerade flera områden i Ukraina på torsdagsmorgonen. Bild från Charkiv.
Ryssland attackerade flera områden i Ukraina på torsdagsmorgonen. Bild från Charkiv.Foto: Vadim Belikov/AP/TT
Den ryskockuperade staden Enerhodar och kärnkraftverket Zaporizjzja.
Den ryskockuperade staden Enerhodar och kärnkraftverket Zaporizjzja.Foto: Johan Hallnäs/TT
Poliser tar en titt på en bil som tog skada i en raketattack mot Kiev under natten till torsdag.
Poliser tar en titt på en bil som tog skada i en raketattack mot Kiev under natten till torsdag.Foto: Thibault Camus/AP/TT

"Ukrenergos specialister har återställt energiförsörjningen till kärnkraftverket i Zaporizhzhia, som avbröts av dagens angrepp", skriver det statliga elbolaget på sina sociala medieplattformar.

Före beskedet var oron stor över uppgifterna om att det av Ryssland ockuperade kärnkraftverket i Enerhodar i Zaporizjzjas län – det största kärnkraftverket i Europa – inte längre hade kontakt med det ukrainska elnätet.

Annons

Strömmen vid verket gick strax före klockan fyra på natten lokal tid och reaktorerna kyldes av 18 reservgeneratorer. Dessa hade endast bränsle för tio dagar, enligt den ukrainska sidan.

"Nedräkningen har börjat", skrev Energoatom på Telegram, och varnade för att en stor olycka kan komma att ske.

Uppgifterna om strömavbrottet och dess möjliga följder har hittills endast kommit från ukrainskt håll.

Dödade i sina hem

Nattens attacker tycks, som många gånger tidigare, främst ha varit riktade mot det ukrainska elnätet och annan infrastruktur.

Minst fem människor dödades i ett anfall mot Lviv i västra Ukraina, enligt länets guvernör. Tre män och två kvinnor.

"De var hemma när raketen slog ned. Bråten håller fortfarande på att röjas undan. Det kan finnas fler personer där under", skriver guvernören Maksym Kozytskyj på Telegram.

Men attackerna tycks, som så många gånger tidigare, främst ha varit riktade mot det ukrainska elnätet och annan infrastruktur.

Länet Dnipropetrovsk attackerats flera gånger under natten med robotar och drönare. Bland städerna som har attackerats finns Nikopol, som ligger på andra sidan floden från det stora kärnkraftverket i Enerhodar.

En person, en 34-årig man, har dödats i anfallen, meddelar länets guvernör Serhij Lysak.

Tio ukrainska regioner

I huvudstaden Kiev slogs 40 procent av elförsörjningen ut, enligt myndigheterna. Borgmästaren Vitalij Klytjko rapporterade om explosioner främst i Kievs södra delar och ett fåtal skadade civila.

Annons

"Det har varit en svår natt", meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via sociala medier.

Rysslands anfall riktades mot totalt tio ukrainska regioner, enligt honom. Presidenten beskrev det som att invasionsstyrkorna går tillbaka till en tidigare taktik i ett försök att skrämma ukrainare.

Ryssland avfyrade 81 robotar mot Ukraina samt skickat flera så kallade kamikazedrönare, enligt Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj. Enligt honom stoppades åtminstone 34 av robotarna av ukrainska försvarsåtgärder.

Robotar och drönare

Ukrainas myndigheter räknar till att det är den 15:e gången som Ryssland anfaller med denna kraft och omfattning i nattmörker. I flera månader har angriparna attackerat infrastruktur i Ukraina med robotar och drönare och lyckats slå ut vatten-, värme- och elförsörjning för miljontals människor.

Explosioner rapporterades från Charkiv i nordost och Odessa i sydväst, då både i storstäderna och i länen med samma namn. Det skedde också explosioner i staden Tjernihiv i landets nordligaste del samt i städerna Dnipro, Lutsk och Rivne.

Vid sidan av det rapporteras civila dödsfall i anfall under det senaste dygnet i andra län: två dödsfall i Donetsk och ett i Cherson.

Fakta: Kärnkraftverket Zaporizjzja

Kärnkraftverket Zaporizjzja togs i drift 1995 och är Europas största. Det ligger utanför staden Enerhodar i länet Zaporizjzja i södra Ukraina.

Ryssland tog kontroll över kärnkraftverket under det fullskaliga krigets första veckor, men driften sköts delvis av ukrainsk personal.

Verket ligger vid floden Dneprs östra strand och den andra sidan av floden kontrolleras ännu av Ukraina. Under året har det skett omfattande beskjutning i bägge riktningar och bägge sidor anklagar varandra för att skapa risker kring kärnkraftverket. FN:s atomenergiorgan IAEA har gjort regelbundna besök.

I augusti förra året kapades strömförsörjningen till verket efter beskjutning, vilket var första gången under dess 40-åriga verksamhet. Då löstes problemen på två veckor.

Sedan mitten av september producerar kärnkraftsanläggningen ingen el, men alla sex reaktorer måste kylas ned med vatten för att förhindra en härdsmälta. Reaktorernas temperatur hålls nere genom att eldrivna pumpar för in kallt vatten genom reaktorkärnan. När elen bryts används dieselgeneratorer för att fortsätta pumpa kallt vatten.

Kärnkraftverket ligger omkring 50 mil söder om platsen där en av de värsta kärnkatastroferna skedde – i Tjernobyl.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons