Annons
Nyheter

Nederländerna påbörjar vaccinering – sist i EU

Nederländerna • Publicerad 6 januari 2021
Sjuksköterskan Sanna Elkadiri fick på onsdagen den första dosen vaccin mot covid-19 i Nederländerna.
Sjuksköterskan Sanna Elkadiri fick på onsdagen den första dosen vaccin mot covid-19 i Nederländerna.Foto: Piroschka van de Wouw/AP/TT

En sjuksköterska blev den första personen att få vaccin mot covid-19 i Nederländerna på onsdagen – då landet som det sista inom EU inleder sitt vaccinationsprogram, rapporterar AFP.

39-åriga Sanna Elkadiri, som arbetar med demenspatienter på ett hem i östra Nederländerna, fick en spruta med Pfizer/Biontechs vaccin i direktsänd tv.

Annons

– Detta är början på slutet av denna kris, sade hälsominister Hugo de Jonge vid ceremonin, enligt Reuters.

Regeringen har fått kritik för att landets vaccinationsprogram kommer igång tio dagar efter grannländernas, och närmare en månad efter Storbritanniens.

Förseningen har har bland annat förklarats med problem med ett it-system som används för att hålla koll på vem som vaccinerats och vilket vaccin personen fått, skriver BBC.

Den har även förklarats med landets sjukvårdssystem som av kritiker beskrivs som byråkratiskt och oflexibelt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons