Annons
Nyheter

Börsfall efter amerikanska inflationssiffror

Onsdagens statistik om rekordhög inflation i USA fick Stockholmsbörsen att surna till rejält. Det breda OMXS-indexet backade 1,8 procent.
Börs • Publicerad 13 juli 2022
Stockholmsbörsen backade efter att ny inflationsstatistik presenterats i USA. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backade efter att ny inflationsstatistik presenterats i USA. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En svag nedgång förbyttes till ett tydligt fall när siffrorna presenterades klockan 14.30. Junistatistiken visade att det många hoppats på – en tillbakagång för konsumentpriserna – inte skett ännu.

Nedgången på börsen var bred. På OMXS30-index med de mest omsatta aktierna var det bara Ericsson och Essity som stängde på plus. Telekomjätten steg 0,7 procent och hygienbolaget ökade 0,4 procent.

Annons

Men räntekänsliga företag vände ned, nätkasinobolaget Evolution med 4,0 procent. Investmentbolaget Kinnevik med många teknikföretag i portföljen tappade 3,1 procent.

Också storbankerna hade en dålig dag. SEB och Handelsbanken backade 3,8 respektive 3,6 procent, medan Swedbank tappade 2,8 procent och Nordea gick ned 2,5 procent.

Molntjänstbolaget Sinch, som rasat de senaste dagarna, fortsatte nedåt, nu med 0,8 procent.

Utanför OMXS30 rusade flygbolaget SAS 9,1 procent efter att nya förhandlingar inletts med pilotfacken.

De ledande Europabörserna backade, Londonbörsens FTSE100-index och Parisbörsens CAC40-index båda med 0,7 procent. Frankfurtbörsens DAX-index hade vid 18-tiden tappat 1,2 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons