Annons

Tjänst lanseras för särskilda ebo-områden

Regeringen har pekat ut 32 kommuner som kan få anmäla vissa områden för att begränsa eget boende för nyanlända. Nu lanserar Migrationsverket en tjänst för att asylsökande ska få veta vilka områden det gäller.
Integration • Publicerad 3 mars 2020
Nu får 32 kommuner anmäla särskilt utsatta områden för att begränsa ebo. Här Vivalla i Örebro. Arkivbild.
Nu får 32 kommuner anmäla särskilt utsatta områden för att begränsa ebo. Här Vivalla i Örebro. Arkivbild.Foto: PAVEL KOUBEK/TT

Asylsökande som från den 1 juli i år väljer att bosätta sig i ett sådant område blir utan rätt till dagersättning.

Områdena utgör delar av kommunerna, och definieras utifrån sociala och ekonomiska utmaningar. Syftet med reglerna är att begränsa eget boende i områden som är särskilt ekonomiskt och socialt utsatta, för att bland annat minska problem med trångboddhet och segregation. Men som berörd kan det vara svårt att veta vilka områden begränsningarna gäller.

Annons

Till sommaren lanserar Migrationsverket en särskild tjänst för detta.

"Den som är asylsökande och planerar att ordna eget boende kommer framåt sommaren att kunna använda en tjänst på Migrationsverkets webbplats som gör det möjligt att få veta om en specifik adress är anmäld eller inte", skriver Anna-Johanna Viking, processledare vid Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig uppgift om vem som utsett de 32 kommunerna. Rätt är att regeringen utsett dem.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons