Annons

Netflix blev döden för dvd och blueray

Nöje • Publicerad 2 mars 2020
Filmen Hajen (1975) på Blue-Ray vid TV-soffan. Nu läggs den svenska branschorganisationen för videodistribution ned. Arkivbild.
Filmen Hajen (1975) på Blue-Ray vid TV-soffan. Nu läggs den svenska branschorganisationen för videodistribution ned. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges videodistributörers förening, branschorganisationen för de som säljer dvd- och blurayfilmer i Sverige, lägger efter några tunga år ned. Det berättar föreningens sekreterare, Björn Gregfelt, för Kulturnytt i P1.

– Från att ha haft ett 35-tal medlemmar när jag började är vi nu nere på fyra. Så den har spelat ut sin roll, säger han till radion.

Annons

Orsaken är att strömningstjänster och piratkopiering helt förändrat branschen. Videoleverantörer lägger antingen ned eller slås ihop med jätteaktörer för att överleva när försäljningen av fysisk media sjunker.

Enligt föreningens statistik från 2007 till 2017 rasade branschens omsättning i Sverige med tre fjärdedelar. Sedan dess har ingen statistik insamlats på grund av att underlag saknats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons