Annons

Netflix ingår avtal med Teaterförbundet

Tv • Publicerad 8 mars 2020
Netflix och Teaterförbundet har ingått ett formellt avtal om ersättning för förbundets medlemmar. Arkivbild.
Netflix och Teaterförbundet har ingått ett formellt avtal om ersättning för förbundets medlemmar. Arkivbild.Foto: Paul Sakuma/AP/TT

Strömningstjänsten Netflix och fackföreningen Teaterförbundet ingår ett formellt partnerskap och kollektivt ramavtal för den svenska film- och tv-branschen, skriver Dagens Nyheter.

Det är första gången ett liknande avtal tecknas mellan en strömningstjänst och Teaterförbundet.

Annons

Avtalet innebär dels en inledande ersättning, men också att Teaterförbundets medlemmar som medverkar i en Netflixproduktion kan få ytterligare ersättning beroende på hur mycket filmen eller serien i fråga strömmas. Ytterligare ersättning tillkommer om Netflix säljer produktionen vidare.

– Under förhandlingarna har båda parter visat ett stort engagemang och hängivenhet i att nå en överenskommelse som vi hoppas ytterligare kan stärka det svenska kulturlivet, säger Teaterförbundets Ulf Mårtens, VD Rättighetsbolaget och chefsförhandlare för upphovsrättsfrågor, till Dagens Nyheter.

Teaterförbundets medlemmar är yrkesverksamma inom teater, film, radio, tv och bio och utgörs av bland annat skådespelare, regissörer, koreografer, scenografer och dansare såväl som teknisk och administrativ personal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons