Annons

NFC ska bli effektivare

Brott • Publicerad 3 september 2019
Nationellt forensiskt centrum ska finnas på åtta ytterligare platser i landet. Arkivbild.
Nationellt forensiskt centrum ska finnas på åtta ytterligare platser i landet. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

De långa köerna hos Nationellt forensiskt centrum (NFC) har fått mycket kritik. Nu genomförs en satsning för att effektivisera arbetet.

Polisens egen laboratorieverksamhet ska koncentreras till färre orter och det blir NFC som kommer att leda verksamheten.

Annons

"Syftet är att vi ska höja nivån och bli ännu bättre på våra arbetsuppgifter. Forensiken är viktigt för att vi ska lyckas med utredningsverksamheten", säger Helena Trolläng, chef för NFC, i ett pressmeddelande.

Ett annat mål är "att öka förmågan på brottsplatsen och ge kriminaltekniker mer tid på brottsplatsen genom att renodla verksamheten", enligt pressmeddelandet.

NFC har i dag huvudkontor i Linköping och laboratorier i Göteborg, Malmö och Stockholm. När förändringen väl är genomförd i mars nästa år kommer NFC även finnas i Borås, Halmstad, Kristianstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Växjö och Örebro.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons