Annons
Nyheter

De med antikroppar kan få besöka äldreboenden

Den som bildat antikroppar mot covid-19 skulle kunna få besöka äldre och riskgrupper på särskilda boenden.
Detta enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer för hur undantag från besöksförbudet på äldreboenden ska fungera under pandemin.
Coronaviruset • Publicerad 14 juli 2020
Totalt har 5|545 coronasmittade personer avlidit i Sverige. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: 

– Det måste ske på ett säkert sätt och får inte bidra till smittspridning, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig på Socialstyrelsen, vid dagens pressträff om coronasituationen i Sverige.

I Socialstyrelsens material om de nya riktlinjerna finns exempel på hur säkra besök kan genomföras, bland annat genom att man träffas utomhus och möblerar med plexiglasskivor. Förutsättningen är dock just att det inte ökar smittspridningen.

Annons

– Vi har tagit fram exempel på omständigheter som kan utgöra undantag, säger Katrin Westlund.

En omständighet som kan motivera undantag från besöksförbudet är att den besökande har utvecklat antikroppar. De måste då bara påvisade med ett tillförlitligt test som inte får vara äldre än sex månader.

"För hög"

På tisdagen rapporterades ytterligare nio personer med bekräftad covid-19 döda i Sverige. Det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige uppgår nu till 5 545 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi har haft en nedåtgående trend som håller i sig, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt är sjukligheten fortfarande alldeles för hög säger hon och uppmanar alla att bidra till att Sverige inte får en ny topp av smitta.

– Det är otroligt viktigt att alla gör sitt så vi blir av med den sista smittspridningen i landet. Alla med symptom måste stanna hemma och de som är 70 år eller äldre måste undvika kontakter.

Färre iva-vårdade

Antalet bekräftat smittade ligger på totalt 76 001 personer, 175 fler än i måndags. Samtidigt som antalet allvarliga fall sjunker, minskar också antalet inlagda på intensivvårdsavdelningar. 2 484 personer har hittills intensivvårdats i Sverige för covid-19.

Provtagningen i Sverige fortsätter att ligga på en hög nivå. Kring 80 000 personer per vecka testas för covid-19.

– Det har varit en del utmaningar att upprätthålla kvalitet och kvantitet, men alla jobbar med att hantera de utmaningar som är och vi hoppas kunna bibehålla den höga nivån på provtagningen, säger Karin Tegmark Wisell.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons