Annons

NMR utreds för att bryta mot förbud i Finland

Finland • Publicerad 12 maj 2019
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är tillfälligt förbjuden i Finland. Arkivbild.
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är tillfälligt förbjuden i Finland. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den finländska grenen av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) utreds för att bryta mot verksamhetsförbudet i Finland, rapporterar tidningen .

Enligt tidningen misstänker man att det fortsatt publiceras material på organisationens webbplats, trots att även den omfattas av förbudet.

Annons

Bakgrunden är en juridisk strid som pågått sedan 2017, då NMR förbjöds av tingsrätten i Birkaland. Det beslutet överklagades till hovrätten i Åbo som gick på tingsrätten linje och upplöste NMR i september 2018. Beslutet grundades bland annat på att organisationen idealiserar fascism, antisemitism, kränker sexuella minoriteters rättigheter och att den inte anser att alla människor är lika värda.

Fallet gick sedan vidare till Högsta domstolen, som i väntan på det slutgiltiga avgörandet har förbjudit NMR tills vidare.

Enligt tidningen Hufvudstadsbladet väntas domen i HD först nästa år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons