Annons

Nobelprismuseet satsar på barn och unga

Nobelprismuseet i Stockholm har beviljats 84 miljoner kronor i projektanslag. Stödet ska användas för att utveckla museets folkbildande verksamhet och för att nå fler barn och unga.
Kultur • Publicerad 5 mars 2020
Nobelprismuseet får ett anslag för att nå ut bredare. Pressbild.
Nobelprismuseet får ett anslag för att nå ut bredare. Pressbild.Foto: Hans Nilsson

Pengarna skänks av familjen Erling-Perssons stiftelse och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Nobel Prize Museum invigdes i samband med Nobelprisets hundraårsjubileum 2001, och verksamheten har i första hand varit inriktad på internationella turister. Men de senaste åren har man arbetat allt mer för att öka intresset för vetenskap, litteratur och fredsfrågor också bland allmänheten i Sverige, med ett särskilt fokus på barn och lärare.

"Förändra världen"

Annons

"Våra projekt ska sprida Nobelprisets budskap om att människan kan förändra världen till det bättre och förmedla kunskap och saklighet, men också stimulera kreativitet och skaparkraft. Vi är mycket glada att vi nu kan höja ambitionsnivån för vår verksamhet ytterligare", säger Erika Lanner, vd och museichef, i ett pressmeddelande.

Stödet ska användas under en femårsperiod, då man ska bjuda in till forskarpaneler, arrangera aktiviteter för lärare och producera flera utställningar kring hur vetenskapen samverkar med kulturen i samhället.

Bjuder in elever

Museet ska också ta fram nya format för en yngre målgrupp. Bland annat blir det fritidsklubbar med lärarstudenter i socioekonomiskt utsatta områden. Man ska också bjuda in gymnasieelever till ett projekt som för samman unga med representanter för litteraturyrken, och man planerar att vidareutveckla det digitala lektionsmaterialet "Nobelprislektionen".

Elin Swedenmark/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons