Annons
Nyheter

Nödhjälp har anlänt till Sudan – 150 evakuerade

Sudan • Publicerad 6 maj 2023
150 personer lämnade Sudan på lördagsmorgonen med det flygplan av typen C-17 Globemaster som kommit med nödhjälp till landet.
150 personer lämnade Sudan på lördagsmorgonen med det flygplan av typen C-17 Globemaster som kommit med nödhjälp till landet.Foto: Lujain Jo/AP/TT

Ett plan med 40 ton mat har anlänt till Sudan från Qatar. Samma plan tog med sig 150 personer när det lämnade landet tidigt på lördagsmorgonen.

Maten som har levererats är bland annat ris, dadlar, olja, linser och tomatsås.

Annons

Det är ont om mat i Sudan, eftersom butiker håller stängt under striderna. Matpriserna "sägs skjuta i höjden, vilket gör att nödvändiga varor kostar alltför mycket för många människor", enligt FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha)

Hjälpleveransen anlände till Port Sudan som ligger runt 67 mil nordost om Sudans huvudstad Khartum. Hamnstaden har inte drabbats så hårt av striderna mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo. Staden beskrivs som en av få säkra platser där det har gått att lämna landet via flyg eller båt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons