Annons

Nordirlands regering tillbaka på jobbet

Tre år av politiskt dödläge är över i Nordirland. Den nya regeringen inledde sitt arbete med att träffa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson – som lovat mer pengar till Belfast.
Nordirland • Publicerad 13 januari 2020
DUP-ledaren Arlene Foster (till vänster) är chef över Nordirlands regionala regering. Här syns hon med brittiska premiärministern Boris Johnson.
DUP-ledaren Arlene Foster (till vänster) är chef över Nordirlands regionala regering. Här syns hon med brittiska premiärministern Boris Johnson.Foto: AP/TT

När de nordirländska politikerna vaknade på måndagen var det till en lite annorlunda vecka än de senaste tre åren. Nordirland har stått utan regering sedan nationalistpartiet Sinn Féin hoppade av samarbetet med probrittiska Demokratiska unionistpartiet (DUP).

Enligt Långfredagsavtalet från 1998 ska de probrittiska och Irlandsvänliga partierna samstyra Nordirland, men förhandlingarna har strandat gång på gång.

Hot om nyval

Annons

Men i lördags lyckades partierna komma överens om maktdelningen och regionparlamentet Stormont – och därmed också den regionala regeringen – kan återgå i arbete. Partierna var pressade att enas, eftersom de stod inför ett hot om nyval.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har välkomnat överenskommelsen, som han kallar historisk. Han reste på måndagen till Belfast för att visa den regionala regeringschefen Arlene Foster (DUP) och förste vice regeringschef Michelle O'Neill (Sinn Féin) sitt stöd. På plats i Belfast fanns också Irlands premiärminister Leo Varadkar.

En av de mest brännande frågorna är bristerna i sjukvårdssystemet NHS. Nordirland har de längsta väntetiderna i Storbritannien och tusentals sjuksköterskor har strejkat i protest mot låga löner och bristande bemanning.

Finansiellt stöd

Regeringen i London har lovat mer pengar för att hjälpa Nordirland att finansiera tjänster inom offentlig sektor. Men Johnson ville inte nämna någon siffra under sitt besök – även om han medger att frågan diskuterades, rapporterar BBC.

– Vi kommer naturligtvis att visa vårt stöd, men det handlar inte bara om pengar, säger Johnson.

– Det som är så bra är att Nordirlands politiker har lagt sina meningsskiljaktigheter åt sidan och visat prov på ledarskap.

Sofia Eriksson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons