Annons

Trump betvivlar Nordkoreas samtalsvilja

De projektiler som Nordkorea avfyrade på torsdagen var troligen kortdistansrobotar, bedömer den sydkoreanska militären.
USA:s president Donald Trump tolkar händelsen som att Nordkorea ännu inte är moget för förhandlingar.
Nordkorea • Publicerad 9 maj 2019
Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un. Arkivbild.
Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un. Arkivbild.Foto: AP/TT

Enligt Sydkoreas högste militäre ledare avfyrades raketerna från robotbasen Sino-Ri, som ligger nära gränsen mot Sydkorea. De två raketerna flög 420 respektive 270 kilometer i östlig riktning.

Militären uppger att en närmare analys genomförs i samarbete med amerikansk säkerhetstjänst samtidigt som man höjt säkerheten mot ytterligare raketer.

Annons

Projektilerna sköts iväg bara några dagar efter att Nordkorea genomfört en militärövning och avfyrat flera projektiler, varav åtminstone en tros var en kortdistansrobot.

Det var också bara timmar innan Stephen Biegun, USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, anlände för samtal med sydkoreanska ledare om förhållandet till Pyongyang.

USA ser allvarligt på avskjutningarna, betonar president Trump:

– Relationen fortsätter. Jag vet att de vill förhandla, de talar om förhandling. Men jag tror inte att de är redo att förhandla.

På torsdagen konfiskerade USA ett nordkoreanskt lastfartyg som enligt en amerikansk åklagare hade brutit mot internationella sanktioner genom att exportera kol och importera maskinvaror till det isolerade landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons