Annons
Nyheter

Nordkorea utropar seger över covid

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un utropade på onsdagen en "lysande seger" över covid-19 efter två veckor utan några nya officiellt registrerade fall, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.
Nordkorea • Publicerad 11 augusti 2022
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Bild tillhandahållen i slutet av juli av den statliga nyhetsbyrån KCNA och beskrivs föreställa ledaren under ett tal vid festligheter för att uppmärksamma årsdagen av vapenstilleståndsfördraget med Sydkorea.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Bild tillhandahållen i slutet av juli av den statliga nyhetsbyrån KCNA och beskrivs föreställa ledaren under ett tal vid festligheter för att uppmärksamma årsdagen av vapenstilleståndsfördraget med Sydkorea.Foto: KCNA/AP/TT

Uppgifter om covid från det hårt slutna landet betvivlas starkt av experter och antalet döds- och smittofall tros vara kraftigt underdrivna. Tidigare har bland annat Världshälsoorganisationen WHO ifrågasatt landets påstående om att man har läget under kontroll.

Nordkorea erkände för första gången att covid-19 fanns i landet i maj. Hårda restriktioner infördes då.

Ovaccinerad befolkning

Annons

Sedan dess ska 4,8 miljoner fall av "feber" ha registrerats och 74 dödsfall bekräftats. Enligt landets smittskyddscenter ska dödligheten för covid-19 i landet ligga på 0,002 procent, enligt KCNA.

Landet bedöms ha ett av världens sämsta sjukvårdssystem, med dåligt utrustade sjukhus, få intensivvårdsavdelningar och inga läkemedel eller vaccin mot covid-19, menar experter.

Däremot har grannen Sydkorea – med avancerade hälso- och sjukvårdssystem och en i hög grad vaccinerad befolkning – en rapporterad dödlighet i covid på 0,12 procent, enligt officiella uppgifter.

Skyller på Sydkorea

Kim Jong-Uns mäktiga syster Kim Yo-Jong sade på torsdagen att Sydkorea är att skylla för Nordkoreas covidutbrott. Hon menar att det är föremål som i små ballonger olagligt har skickats över gränsen mellan länderna som har fört med sig smittan.

Sydkoreanska aktivister har länge skickat ballonger över den hårt bevakade gränsen, för att sprida flygblad med kritik mot Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

– Det är mycket oroande att Sydkorea skickar flygblad, pengar, hoprafsade broschyrer och föremål till vår region, säger hon enligt KCNA.

Kim Yo-Jong varnar och säger att Pyongyang överväger "stark vedergällning" och säger att om ballongerna fortsätter att komma så "kommer vi att svara genom att utrota inte bara viruset utan även de sydkoreanska myndigheterna". Hon säger även att hennes bror varit "febersjuk".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons