Annons

Norge förbjuder engångsartiklar i plast

Bestick, tallrikar, sugrör, ätpinnar, rörpinnar och bomullspinnar.
Norges regering har siktet inställt på engångsprodukter i plast som förbjuds från och med nästa år.
Norge • Publicerad 5 maj 2019
Norges regering vill förbjuda flera engångsartiklar i plast, däribland bestick.
Norges regering vill förbjuda flera engångsartiklar i plast, däribland bestick.Foto: Stian Solum Lysberg/NTB scanpix/TT

Inom en snar framtid kan det bli omöjligt att hitta produkterna som räknades upp i artikelns inledning på norska butikshyllor.

– Det finns ingen anledning till att ha dessa produkter i plast, därför vill vi förbjuda dem, säger Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen (Venstre).

Annons

Norges koalitionsregering har majoritet i stortinget och väntas därmed få igenom förslaget. Regeringen vill dock inte invänta ett kommande EU-förbud mot engångsprodukter i plast, och har därför tillsatt en utredning med målet att en lagstiftning ska finnas på plats under nästa vår.

– Vi önskar att vi kan göra detta så snabbt som möjligt, hoppas detta är sista sommaren när det är tillåtet med plastbestick, säger Elvestuen.

Världsnaturfonden (WWF) ser positivt på förslaget.

– Det är bra att regeringen har låtit sig inspireras av EU, Indien och Costa Rica som har förbjudit en rad engångsprodukter i plast. Ola Elvestuen och regeringen gör återigen att Norge är bland de bästa i klassen i arbetet med att minska plastnedskräpning, också på hemmaplan, säger norska WWF:s generalsekreterare Bård Vegar Solhjell.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons