Annons

Norges regering öser på med oljepengar

Norges regering har i en budgetproposition för nästa år föreslagit användningen av 238 miljarder norska kronor ur den så kallade oljefonden. Det är en ökning med 7 miljarder jämfört med årets budget.
Ekonomi • Publicerad 14 maj 2019
Norges finansminister Siv Jensen slår ifrån sig kritiken mot vad många ekonomer ser som en allt för expansiv budget. Arkivbild
Norges finansminister Siv Jensen slår ifrån sig kritiken mot vad många ekonomer ser som en allt för expansiv budget. ArkivbildFoto: Cornelius Poppe NTB/Scanpix/AP/TT

I sina prognoser räknar regeringen med en tillväxt för Norge, exklusive olje- och gasindustrin, på 2,7 procent i år och 2,5 procent nästa år, vilket är över det historiska snittet.

Samtidigt fortsätter arbetslösheten att sjunka, till 3,7 procent i år, medan sysselsättningstillväxten i år beräknas till 1,4 procent.

Annons

Bland ekonomer är många kritiska mot vad många ser som en allt för expansiv budget.

– På kort sikt eldar detta på ännu mer i norsk ekonomi, som redan går väldigt bra. På längre sikt kommer det medföra ett minskat handlingsutrymme, och det i en situation där vi kommer att ha stora utgifter för äldre och vården, säger Kjersti Hauglund, chefsekonom på den norska storbanken DNB.

Øystein Dørum, chefsekonom för den norska näringslivsorganisationen NHO, är inne på samma spår.

– Detta är onödigt när ekonomin växer mer än normalt och pengarna behövs i framtiden, säger han.

Finansminister Siv Jensen slår dock ifrån sig kritiken.

– Sett samlat för 2018 och 2019 är impulsen i det närmaste neutral, säger hon om budgetens stimulanseffekter.

Budgetförslaget väntas bli godkänt i stortinget då regeringens partier har en majoritet av ledamöterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons