Annons
Nyheter

Norsk prinsessa avsäger sig kungliga uppdrag

Norska Märtha Louise väljer att avsluta sina officiella uppdrag för kungahusets räkning. Beslutet är en följd av upprepad kritik kring hennes person, uppger prinsessan.
Norge • Publicerad 8 november 2022
Prinsessan Märtha Louise och hennes fästman Durek Verrett i juni, under en festlighet vid prinsessan Ingrid Alexandras myndighetsdag i Oslo.
Prinsessan Märtha Louise och hennes fästman Durek Verrett i juni, under en festlighet vid prinsessan Ingrid Alexandras myndighetsdag i Oslo.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Hon behåller dock sin prinsesstitel, något som kung Harald ska ha bestämt.

"Efter en period med många frågor knutna till mig och min fästmans roll, har jag bestämt mig för att jag för närvarande inte längre vill utföra officiella uppdrag för kungahuset", skriver hon i ett pressmeddelande där beslutet kungörs.

Annons

Prinsessan Märtha Louise förlovade sig i juni med amerikanen Durek Verrett, också känd som "schaman Durek". Prinsessan har fått kritik för att ha blandat kommersiella intressen med sina kungliga uppdrag i samband parets turńe "Prinsessan och schamanen".

Redan i samband med sitt tidigare giftermål med författaren Ari Behn, som avled 2020, sade prinsessan ifrån sig rätten till apanage i samråd med kung Harald.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons