Annons

Norska skolor stängde för text på Wikipedia

Samtliga skolelever i Rana kommun i Norge skickades hem efter att en text som skrivits på Wikipedia uppfattats som ett hot.
En ångerfull elev har hört av sig till polisen och erkänt tilltaget.
Norge • Publicerad 10 maj 2019
Polisen skickar hem alla elever i Rana kommun efter ett hot. Arkivbild.
Polisen skickar hem alla elever i Rana kommun efter ett hot. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/AP/TT

"Pojken framstår som en ångerfull syndare och har gett ett förbehållslöst erkännande", skriver polisen i fylket Nordland på Twitter.

Polisen ser allvarligt på händelsen, men berömmer pojken för att själv ha kontaktat polisen.

Annons

Den norska rikspolismyndigheten Kripos uppmärksammade på torsdagen den lokala polisen om texten på nätencyklopedin Wikipedia.

– Det vi har fått veta är att någon har redigerat i en artikel på Wikipedia. Det har lagts till i en artikel om skolskytte att "listan kommer att utökas under dagen", säger verksamhetschef Odd Ivar Pettersen i Nordlands polisområde till lokaltidningen Rana Blad.

Det angavs inte någon specifik plats eller skola, men ändringen utfördes via ett nätverk vid en skola i Mo, enligt polisen. Den vaga formuleringen fick kommunen att besluta att elever vid samtliga skolor var påverkade.

I och med pojkens erkännande betraktar polisen saken som uppklarad. Kommunens skolor kommer hålla öppet som vanligt på måndag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons