Annons
Nyheter

Nu börjar rättegången om Emporiamordet

Fyra barn utsattes för akut fara på köpcentret Emporia i Malmö då en 31-årig gängledare mördades. Ett barn fick se sin mamma bli skjuten i ryggen, ett annat blev skyddat under sin pappas kropp bara någon meter från den 15-årige mördaren. Nu börjar rättegången.
Brott • Publicerad 8 augusti 2023
Den 19 augusti förra året sköts en 31-årig gängledare till döds på köpcentret Emporia i Malmö och en kvinna träffades av skott i ryggen. Nu börjar rättegången. Arkivbild.
Den 19 augusti förra året sköts en 31-årig gängledare till döds på köpcentret Emporia i Malmö och en kvinna träffades av skott i ryggen. Nu börjar rättegången. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Försvarsadvokat Johan Fernvall. Arkivbild.
Försvarsadvokat Johan Fernvall. Arkivbild.Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Att den i dag 16-årige pojken kunde gripas kort tid efter mordet beskrivs av polisen som avgörande för att kunna föra utredningen i mål.

Det var en civilklädd polis som utanför Emporia den 19 augusti förra året lade märke till honom efter skjutningen. Han stämde in på signalementet och han stod stilla medan alla andra människor runtomkring var i rörelse.

Annons

Pojken blev upplockad av en taxi och då bestämde sig polismannen för att slå till – ensam.

Den beväpnade och drogpåverkade pojken, som var på rymmen från ett Sis-hem, kunde gripas utan dramatik.

"Det var jag", sade han enligt polismannen när han blev upptryckt mot taxin, men han förklarade inte vad han menade. Han bara upprepade: "Det var jag".

"Bland hyenor"

Den mördade 31-åringen var ledare för en lokalavdelning till ett kriminellt mc-gäng. Personer i hans närhet beskriver i polisförhör att han kan ha varit på väg att lämna den posten och att han planerade att resa utomlands. Han hade packat sina saker och skulle bege sig till Turkiet för att kunna leva tryggare, berättar en av hans vänner.

"Det är inte tryggt bland hyenor", säger vännen till polisen.

I en chattkonversation varnades också 31-åringen strax före dådet av en vän och uppmanades att vara försiktig.

Under morddagen besökte 31-åringen först en rättegång i Malmö där tre medlemmar i gänget stod åtalade för mordförsök. På eftermiddagen vistades han på Emporia tillsammans med flera andra män.

Plötsligt dök pojken upp och började skjuta.

"Sköt överallt"

En pappa beskriver i ett polisförhör hur han försökte skydda sin son med sin egen kropp. De var bara någon meter från gärningsmannen och han uppfattade det som att tonåringen inte bara sköt mot en person, utan "överallt". Pappan trodde att det var en terrorist.

"Min son sade till mig att han älskar mig, då vi trodde att vi skulle dö", säger pappan.

Annons

En kvinna som jobbar i en butik på Emporia säger att hon sprang för sitt liv – hon trodde att hon var nästa person som skulle bli skjuten.

En annan kvinna kände hur det brände till i ryggen. Hon föste sin son och pojkvän framför sig långt in i klädbutik, där hon kunde lägga sig på golvet. Pojkvännen försökte stoppa blodflödet, sonen skrek och den blödande kvinnan var rädd att skottlossningen skulle fortsätta.

Erkänner mord

Senare har pojken erkänt mordet i polisförhör. Han vidgår också att han sköt kvinnan i ryggen och utsatte andra för fara. Åklagaren hävdar att han utsatte kvinnan som blev skjuten i ryggen för mordförsök, likaså hennes pojkvän och son, men den brottsrubriceringen har försvarsadvokaten invändningar mot.

Advokat Johan Fernvall vill inte gå in närmare på hur pojken i dag ser på händelsen.

– Det är svårt att ge ett samlat svar och jag vill inte föregripa det han kommer att säga under rättegången, men han hade aldrig för avsikt att vare sig mörda eller skada de här tre personerna. Det är han väldigt ledsen för att de drabbades.

Advokaten kritisk

Advokaten är kritisk till att 16-åringen har suttit häktad under så lång tid.

– Det har varit väldigt isolerande för honom och det har påverkat honom jättemycket. Det påverkar också hans möjligheter att på bästa sätt ta vara på sin egen rätt under den kommande huvudförhandlingen, säger Johan Fernvall.

Han kan inte kommentera varför hans klient utförde mordet, men säger att pojken kommer att ge en bakgrund under rättegången.

Sju personer sitter häktade för misstänkt inblandning i mordet, men de kommer att åtalas först senare under hösten. Med hänvisning till det och till 16-åringens låga ålder är delar av polisens förundersökning hemligstämplad. Därför kommer också nästan hela rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Fakta: Åtalet

Den 19 augusti 2022 klockan 17:08 avlossades en serie skott inne i köpcentret Emporia i Malmö. Klockan 17:29 samma dag greps en 15-årig pojke som var på väg därifrån i taxi.

Han är åtalad för att mördat en 31-årig man, ett brott som han erkänner. Enligt åtalet begicks mordet tillsammans och i samförstånd med andra personer. Sju personer är häktade för misstänkt inblandning, men ett separat åtal som gäller dem väntas senare under hösten.

Den nu 16-årige pojken är också åtalad för tre mordförsök. En kvinna som är bosatt i Norge var på besök i Malmö och befann sig nära 31-åringen när han försökte undkomma skotten. Hon träffades av skott i ryggen. Intill henne fanns hennes son och pojkvän.

Åklagaren har garderat sig med ett alternativt yrkande när det gäller kvinnan: Grovt vållande till kroppsskada. Alternativt yrkande när det gäller pojkvännen och sonen är att 16-åringen ska dömas för framkallande av fara för annan.

Han åtalas också för framkallande av fara för annan eftersom han avlossat skott i riktning mot ytterligare åtta personer. Enligt åklagaren har dessa personer utsatts för livsfara eller fara för svår kroppsskada. Det handlar om två anställda på Emporia, två mammor med varsitt barn och en pappa och hans barn.

Vidare är 16-åringen åtalad för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Rättegången hålls bakom stängda dörrar i en säkerhetssal och väntas pågå till och med den 22 augusti. Bara när åklagarens och målsägandenas yrkanden presenteras samt när den åtalades inställning redovisas tillåts åhörare.

Källa: Malmö tingsrätt

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons