Annons

Nu drar riksdagsåret igång

Regeringsförklaring, nationalsången och fanbärare i folkdräkt.
I dag öppnar riksmötet och det nya riksdagsåret börjar – denna gång med en ordinarie regering. Vid riksmötet i fjol, strax efter riksdagsvalet, var det inte klart med regeringsbildningen.
Politik • Publicerad 10 september 2019
Så här såg det ut i fjol när talmannen Andreas Norlén välkomnade kung Carl Gustaf och drottning Silvia till riksdagshuset inför riksmötets öppnande. Arkivbild.
Så här såg det ut i fjol när talmannen Andreas Norlén välkomnade kung Carl Gustaf och drottning Silvia till riksdagshuset inför riksmötets öppnande. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Ceremoni med gamla anor

Riksmötets öppnande är en statsceremoni med gamla anor som markerar inledningen av ett nytt riksdagsår.

Annons

"Det är en dag av fest och högtid i riksdagen", säger talmannen Andreas Norlén i en film på .

Kungen öppnar

Dagen börjar med upprop av riksdagens 349 ledamöter, inför själva öppnandet.

Klockan 14 inleds så öppnandeceremonin då Kung Carl Gustaf förklarar riksmötet öppnat på begäran av talmannen. Förutom ledamöterna och talmannen deltar kungafamiljen, regeringen och andra inbjudna gäster vid öppnandet.

Regeringsförklaringen presenteras

Därefter presenterar statsminister Stefan Löfven (S) regeringsförklaringen, där han klargör vilken politik regeringen kommer att föra under det kommande året.

Förra årets öppnande blev utan regeringsförklaring eftersom Sverige inte hade en ordinarie regering vid tillfället.

Förutom politik framförs även sång och musik under ceremonin, bland annat av hovsångerskan Anna Larsson.

Annons

Regionalt tema

Efter ceremonin har talman Andreas Norlén en mottagning i sammanbindningsbanan för ledamöter och inbjudna gäster. Senare på kvällen hålls en konsert i Konserthuset i Stockholm.

Fem landskap står i fokus under årets öppnade – Härjedalen, Medelpad, Hälsingland, Dalarna och Gästrikland. Landskapen lyfts fram i maten, programmet och utsmyckningen. Det är femte året i rad som riksmötets öppnande har ett regionalt tema.

Höstens riksdagsarbete tar vid

Den 18 september lämnar regeringen sitt budgetförslag till riksdagen, samma dag hålls en debatt om förslaget i kammaren. Utskotten kommer därefter att stegvis behandla förslaget under hösten och de sista omröstningarna om budgeten hålls i december.

Allmänna motionstiden, som är en period på hösten då ledamöter kan lämna förslag om allt som riksdagen kan besluta om, börjar samma dag som riksmötets öppnande, den 10 september, och pågår fram till den 3 oktober.

Sverige är under detta år ordförandeland för Nordiska rådet, vilket innebär att höstsessionen kommer att äga rum i riksdagens kammare.

"Jag ser fram emot hösten med mer av vanligt riksdagsarbete än vad vi hade förra hösten, som ju präglades helt av regeringsbildningen", säger Andreas Norlén.

Britta Kramsjö/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons