Annons

Nu gäller tuffare regler för kortbetalningar

Håll reda på pin-koden till ditt kort och se till att du har mobilt bank-id eller säkerhetsdosa.
Från och med i dag, lördag den 14 september, gäller skärpta regler för kortbetalningar.
Ekonomi • Publicerad 14 september 2019
Utan pin-kod kan det bli svårt att betala med kortet. Arkivbild.
Utan pin-kod kan det bli svårt att betala med kortet. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Förändringarna hänger ihop med EU:s nya betaltjänstdirektiv. Syftet är att göra kortbetalningar säkrare och minska risken för bedrägerier.

– Syftet är gott och förhoppningsvis ligger Sverige hyfsat långt fram så att det inte blir så stort drama. Det är vår förhoppning, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Annons

När du hädanefter handlar i en fysisk butik så kan du fortfarande blippa ditt kort. Men räkna med att oftare bli ombedd att också slå in pin-koden.

Att använda chippet och sedan skriva på ett kvitto duger inte längre.

– Chip tillsammans med signatur fungerar inte från och med nu, säger Bengt Nilervall.

Det är inte heller säkert att din bank godkänner köp som görs med kortets magnetremsa. Den tekniken anses inte tillräckligt säker.

När du betalar via internet behöver du använda mobilt bank-id eller säkerhetsdosa för att genomföra köpet. Förr kunde det räcka med att ange kortnummer och den tresiffriga koden på baksidan, men den tiden är nu förbi.

Den som har glömt sin pin-kod bör kontakta sin bank för att få en ny kod, alternativt ett nytt kort.

Och – för din egen säkerhets skull: Se till att din bank har aktuella uppgifter om dig, som telefonnummer, adress och e-post.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons