Annons

Nu har Japans nya kejsare krönts

Universitetsutbildade, flerspråkiga och med mångårig erfarenhet av att bo utomlands: Japans nya kejsarpar har redan brutit ny mark.
Men mycket mer än symboler kommer de med största sannolikhet aldrig att bli.
Japan • Publicerad 1 maj 2019
Kejsare Naruhito, här med kejsarinnan Masako, under hans första tal till folket efter kröningsceremonin.
Kejsare Naruhito, här med kejsarinnan Masako, under hans första tal till folket efter kröningsceremonin.Foto: AP/TT

Den 59-årige kronprinsen Naruhito har tillträtt som ny kejsare i Japan, efter att hans far Akihito har abdikerat vid 85 års ålder.

– När jag nu tar över tronen lovar jag att jag alltid kommer att tänka på människorna. Och samtidigt som jag närmar mig dem fullgöra mina uppgifter som en symbol för den japanska staten och det japanska samhällets enighet i enlighet med konstitutionen, sade den leende Naruhito i sitt första tal efter att han tillträtt, enligt Reuters.

Annons

Född den 23 februari 1960 blev Naruhito den första japanska prinsen att växa upp under samma tak som sina föräldrar och syskon – barn inom den kejserliga familjen hade tidigare uppfostrats av barnskötare och lärare, skriver nyhetsbyrån AFP. Efter att ha studerat historia i Japan tog han sig under 1980-talet vidare för studier vid Oxford, år han har beskrivit som positiva och formande.

Hans hustru Masako Owada kommer från en känd diplomatfamilj och studerade vid Harvard och Oxford. När paret gifte sig 1993 lämnade hon en lovande diplomatkarriär bakom sig.

"Mer folklig"

Lars Vargö, före detta ambassadör i Tokyo, doktor i japansk historia samt författare till flertalet böcker om japansk kultur, tror att Naruhito kommer fortsätta moderniseringen av kejsarhuset som den tidigare kejsaren i viss mån bedrivit.

– Lite grann måste han ändå röra på sig, bli lite mer modern. Men han kan inte förändra på något revolutionerande sätt. Det är en väldigt traditionsbunden och trög hovförvaltning han har att förhålla sig till, och enligt konstitutionen ska de endast vara symboler.

Naruhito har själv sagt att monarkin behöver anpassa sig, och menar att han som kejsare "alltid kommer att vara nära folket och dela glädje såväl som sorg med dem". Bland annat har han poserat för selfies på Instagram med åskådare utomlands, skriver Reuters.

Osäker kejsarinna

Naruhitos hustru Masako har sedan avsteget från diplomatkarriären haft svårt att anpassa sig till kungalivet och 2004 berättade hovet att hon har behandlats för stressymtom, enligt AFP.

Hon har själv sagt att hon ämnar göra sitt bästa som kejsarinna, men att hon känner sig osäker på sitt nya åtagande.

– Förhoppningsvis kan den nya kejsarinnan få en roll där hon kan utnyttja sitt intellekt och inte bara vara en skuggfigur, säger Lars Vargö.

Vargö, som har träffat Naruhito under sitt arbete i Japan, beskriver den nye kejsaren som en korrekt och kompetent person, även om han inte är någon som "slår en på ryggen och skämtar".

– Han är ju uppfostrad till att bli kejsare och han kommer att göra ett utmärkt jobb.

I enighet med japansk tradition var den nyblivna kejsarinnan inte närvarande i salen när hennes man kröntes. Däremot deltog för första gången en kvinna vid kröningsceremonin, politikern Satsuki Katayama i rollen som statsråd.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons