Annons
Nyheter

Nu kommer snön och kylan – på bred front

Kommande vecka ser ut att bli både vit – och kall – i så gott som hela Sverige.
Väder • Publicerad 3 december 2022
Snö väntas under nästa vecka. Arkivbild.
Snö väntas under nästa vecka. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Efter en period av mildare väder ser en vit vinter ut att vara på väg. Enligt SMHI kan boende i de flesta delar av landet förvänta sig både snöfall och minusgrader under nästa vecka.

– Den här veckan har vi haft en mäktig högtrycksrygg över Skandinavien, men nu ser både den och ett lågtryck över Atlanten ut att röra på sig. Det gör i sin tur att kall luft kommer ned över oss, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI.

Annons

I huvudsak väntas snöfallet dra in under mitten av veckan – och lägga sig från norr till söder.

– Det blir nog några centimeter. Förmodligen blir det inte snö exakt överallt, men stora delar av Norrland ser ut att få, och så även Svealand och Götaland. Det kan faktiskt bli snö ända ned mot Skåne och södra Halland.

TT: Kommer snön att ligga kvar då?

– Den prognos jag har nu sträcker sig fram till måndagen innan Lucia. Enligt den ser snön ut att ligga kvar. Men vad som händer återstår att se, säger Therese Fougman.

På ett antal platser i Sverige väntas temperaturer strax runt tio minusgrader. Ett sådant exempel är Dalarna.

– Det ser ut som att det kan bli lite av en väderomläggning nu med temperaturer under det normala i nästa vecka, säger Therese Fougman.

– Det blir lite mer vinterkänsla, absolut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons