Annons
Nyheter

Nu ökar smittan – allt fler vårdas med covid

För första gången på länge syns en tydlig ökning av personer som vårdas på sjukhus med covid-19. Få av sjukdomsfallen kräver intensivvård – men belastningen oroar många regioner när julen närmar sig.
Vård • Publicerad 8 december 2022
Smittspridningen av covid-19 ökar igen. Arkivbild.
Smittspridningen av covid-19 ökar igen. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT
Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm. Arkivbild.
Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Antal personer per dag, mars 2020–december 2022.
Antal personer per dag, mars 2020–december 2022.Foto: Johan Hallnäs

Sedan den 1 april år klassas inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Smittspridningen har efter det varit låg, liksom sjukdomens belastning på vården.

Under den senaste tiden har kurvan börjat peka uppåt igen. Ökningen sker från låga nivåer, men trenden är densamma från norr till söder.

Annons

I Västra Götaland har antalet inlagda mer än fördubblats under de senaste två veckorna, och är nu på den högsta nivån sedan i mars. På onsdagen vårdades totalt 213 patienter med covid-19 på regionens sjukhus.

– Det har varit en långsam ökning, men förra veckan tog det rejäl fart och vi såg en snabb uppgång i de grupper som fortfarande provtas, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Regionen förbereder sig nu för ett scenario med fortsatt ökad smittspridning. Marga Brisman, pandemisamordnare och chefläkare i Västra Götalandsregionen, säger att hon förstår om många medarbetare är oroliga inför ett allt mer ansträngt läge.

– Jag hoppas att vi ska nå en topp innan julen, men det vet man inte, viruset är ju lite gäckande. Det börjar bli en ganska pressad situation på sjukhusen med vårdplatser, så de har det jobbigt, säger Marga Brisman.

Trio virus oroar

I Stockholm vårdas runt 450 patienter vid något av sjukhusen i regionen – den högsta siffran sedan februari i år. Medelåldern för de som vårdas är drygt 70 år.

– Det som skiljer sig nu är att det är mindre belastning på intensivvården än i februari. Men det belastar oss och är fortfarande resurskrävande och försvårar den planerade vården, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.

– Det är svårt att sia var det tar vägen och när toppen är nådd, vi ser samma mönster i övriga nordiska länder och i storstadsregionerna i Sverige.

I Region Skåne är det första gången sedan augusti som smittfallen nu ökar stadigt. Trenden syns bland såväl patienter och vårdpersonal som i provtagningar på äldre personer på särskilt boende (säbo).

– Visserligen har vi många inneliggande, men det är ett gott tecken att vi fortsatt har väldigt få inom intensivvården, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

I Skåne, liksom på andra håll i landet, är det inte enbart covid-19 utan även säsongsinfluensan och RS-viruset som börjat cirkulera. Tillsammans kan virustrion skapa en problemfylld vinter. På torsdagen gick Akademiska sjukhuset i Uppsala upp i stabsläge, bland annat orsakad av virusspridningen.

Annons

– Utmaningen är belastningen för sjukvården. Får vi en tuff virussäsong och fler behövs läggas in så kommer annan sjukvård att trängas undan, säger Eva Melander.

Enligt henne är rådet om att stanna hemma om man är sjuk fortfarande den viktigaste skyddsåtgärden mot covid-19 – men också att de som rekommenderas vaccin tar sin påfyllnadsdos.

Färre äldre tar dos fem

Sedan tidigare uppmanar Folkhälsomyndigheten personer över 65 år och de i medicinsk riskgrupp att ta en femte påfyllnadsdos, gärna innan jul- och nyårshelgerna då många samlas.

Men än så länge är det långt ifrån alla som hörsammat rekommendationen.

Den 30 november hade 64 procent av alla över 65 år, inklusive boende på säbo och personer med hemtjänst, tagit sin femte spruta.

– Den siffran skulle behöva komma upp rejält. Det går lite trögt med dos fem och där skulle vi vilja se ett högre tempo, säger Johan Bratt.

Enligt honom spelar vaccinationerna en avgörande roll för att läget i dag ser betydligt bättre ut än tidigare under pandemin.

I dagsläget vårdas 34 personer med covid-19 på något av landets intensivvårdsavdelningar, jämfört med 19 personer för en vecka sedan – men långt ifrån de nivåer som rådde under pandemins tre första vågor.

Då låg som mest 558 patienter inne för intensivvård samtidigt (april 2020). Under våg nummer två och tre i januari och april 2021 vårdades som mest 389 respektive 416 patienter på iva.

– I det här läget är det viktiga att fortsätta på inslagen väg, inte få panik och införa begränsningar i samhället. Vi har vaccin som skyddar mot svår sjukdom och vi håller koll och har åtgärder i de känsliga miljöerna, säger Eva Melander.

Fakta: Rekommendationer om vaccinering

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 65 år eller äldre tar en ny, femte, påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Det gäller även personer som tillhör en riskgrupp och som är 18 år eller äldre.

För personer under 65 år bedöms risken för allvarlig sjukdom vara så pass låg, såvida man tagit tre doser, att Folkhälsomyndigheten inte ser några skäl att rekommendera ytterligare påfyllnadsdoser, förutom till riskgrupper. Vaccin ska dock finnas tillgängligt för dem som ändå vill vaccinera sig.

För barn mellan 12 och 17 erbjuds i dag inte längre någon påfyllnadsdos, då gruppen svarar bättre på vaccinet än äldre. För barn i riskgrupp ska vaccin fortfarande erbjudas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons