Annons

Nu stänger förskolan – föräldrar hjälps åt

På Børnehuset Rosenkilden i Helsingör hämtas femåriga Vera för sista gången. Det är oklart på hur länge, för nu stänger danska förskolor.
Danmark • Publicerad 12 mars 2020
Förskoleläraren Marit Eistrup hade tänkt köpa lite extra mat, både till sig och sin mamma på Netto. Det blev några paket extra av det ena och det andra, men allt fanns inte att köpa.
Förskoleläraren Marit Eistrup hade tänkt köpa lite extra mat, både till sig och sin mamma på Netto. Det blev några paket extra av det ena och det andra, men allt fanns inte att köpa.Foto: Johan Nilsson/TT
Karen Dyrby med barnen Liva, 8 år, och Vera, 5, utanför Børnehuset Rosenkilden i Helsingör. Hädanefter får både barnen och mamma, som är lärare, stanna hemma.
Karen Dyrby med barnen Liva, 8 år, och Vera, 5, utanför Børnehuset Rosenkilden i Helsingör. Hädanefter får både barnen och mamma, som är lärare, stanna hemma.Foto: Johan Nilsson/TT
Thomas Diemar, har kommit med sin fru Mildred för att hämta treårige sonen Daniel på Børnehuset Rosenkilden i Helsingör.
Thomas Diemar, har kommit med sin fru Mildred för att hämta treårige sonen Daniel på Børnehuset Rosenkilden i Helsingör.Foto: Johan Nilsson/TT
Apotekschef Anne-Marie Kissmeyer på Axeltorvs apotek i Helsingör sätter upp en lapp som meddelar att det får vara max sex kunder på apoteket samtidigt. Ovanför meddelar en annan lapp att all handsprit är slut.
Apotekschef Anne-Marie Kissmeyer på Axeltorvs apotek i Helsingör sätter upp en lapp som meddelar att det får vara max sex kunder på apoteket samtidigt. Ovanför meddelar en annan lapp att all handsprit är slut.Foto: Johan Nilsson/TT
Apotekschef Anne-Marie Kissmeyer på Axeltorvs apotek i Helsingör.
Apotekschef Anne-Marie Kissmeyer på Axeltorvs apotek i Helsingör.Foto: Johan Nilsson/TT

Hon är själv lärare och måste stanna hemma från jobbet med Vera och storasyster Liva som går i skolan, eftersom skolorna också stängs. Familjen kommer att få livet att gå ihop även utan barnomsorg. Dessutom hjälps många föräldrar åt nu, berättar hon.

– Vi har kommit överens med några andra föräldrar i min dotters klass om att vi ska turas om att passa varandras barn.

Annons

Karen Dyrby tänker på hur illa det är i Italien och är glad över den danska regeringens beslut. För egen del är hon inte rädd för coronaviruset och inte heller för barnens, men tycker ändå att det är bra med stor försiktighet.

– Vi vet ju inte om viruset utvecklar sig så att det också blir farligt för andra än äldre och riskgrupper.

I Sverige vill Folkhälsomyndigheten inte stänga ner på samma sätt som i Danmark eftersom effekterna på virusspridningen anses oklar, samtidigt som de negativa konsekvenserna kan bli stora till exempel inom vården om barn till vårdanställda inte erbjuds barnomsorg.

Jobbar hemifrån

Thomas Diemar, som har kommit med sin fru Mildred för att hämta treårige sonen Daniel, har tagit med sig jobbdatorn och sagt hejdå till kollegorna för en tid. Från och med nu kommer han att jobba hemifrån så länge sonen inte kan gå på dagis.

Han känner inte heller någon större oro för egen del, men han kommer inte att hälsa på sin 78-åriga pappa på ett tag.

– Jag pratade med mina kollegor om det i dag. Vi är inte rädda, men vi bekymrar oss för våra föräldrar.

Den stora hamstringskvällen i Danmark var han inte ute, men nu när han skulle försöka köpa hem lite extra innan han hämtade på dagis så var det inte så lätt.

– Jag ville ha mjölk, bröd och toalettpapper, men det fanns inte.

Tomma hyllor

I Nettobutiken några kvarter bort är det mycket riktigt tomt på vissa hyllor. Potatisen är slut, liksom bananerna och större delen av brödet, hinner vi se innan butikschefen ber oss att lämna. Han vill inte ha några journalister där och vill inte uttala sig.

– Jag hade tänkt köpa bröd till mig, min mor och min mormor, som ligger sjuka hemma, men jag hittade inget, säger Kristine Larsen.

Annons

Men hon litar på att varorna kommer att fyllas på i butikerna igen, så hon är inte orolig.

– Det hoppas jag, men vi får se om det får bli vattengröt framöver eller vad det blir, säger hon halvt på skämt.

Mjölken slut

Också förskoleläraren Marit Eistrup hade tänkt köpa lite extra mat, både till sig och sin mamma på Netto. Det blev några paket extra av det ena och det andra, men allt fanns inte att köpa.

– Jag ville ha bröd och potatis – de där vanliga basvarorna. Men det var slut, mjölken också, så jag fick köpa laktosfritt, säger hon.

Jobbmässigt vet hon inte vad som händer framöver. I dag har hennes chefer på förskolan suttit i möte och diskuterat vilka lösningar man ska erbjuda de föräldrar som har samhällskritiska jobb inom till exempel vården och polisväsendet. Det har sagts att någon form av barnomsorg ska erbjudas just dessa grupper om de behöver.

Hamstring på apotek

Även på danska apotek har det hamstras på sistone. Motdraget från regeringen är en omedelbar begränsning av hur mycket varje apotekskund får köpa.

– Vi får bara sälja ett paket av varje läkemedel per kund, det gäller både receptbelagda läkemedel och receptfria, berättar apotekschef Anne-Marie Kissmeyer på Axeltorvs apotek i Helsingör.

Samtidigt har hon själv beslutat att det bara får vara sex kunder inne på apoteket åt gången.

– Jag tror att folk är ganska förstående. Jag skulle vilja beskriva stämningen i Danmark som allvarlig men relativt lugn.

Handspriten slut

Handspriten är slut sedan länge. Någon gång har det kommit nya leveranser, men det har gått åt fort. Efterfrågan på termometrar har också varit ovanligt hög, liksom munskydd.

Annons

– Det har vi inte haft på länge, men det säger de ju att man inte ska använda, säger Anne-Marie Kissmeyer.

Hon har stort förtroende för både statsminister Mette Frederiksen i dessa dagar.

– Jag tycker att vi har en väldigt fin statsminister i det här läget, även om jag inte är socialdemokrat.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons