unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Enorma utmaningar för kirurger på Nya Zeeland

Två dygn efter vulkanutbrottet på White Island i Nya Zeeland anses ön ännu vara för seismologiskt farlig för att räddningsarbetare ska få åka dit och hämta de nio som blev kvar på ön och tros ha omkommit.
Stora mängder skinn är på väg från utlandet för att behandla alla svårt brännskadade och sjukvårdens utmaningar är enorma.
Rökpelare stiger under onsdagen från vulkanön White Island i Nya Zeeland.
Rökpelare stiger under onsdagen från vulkanön White Island i Nya Zeeland.
Foto: Mark Baker/AP/TT

Polisen bekräftade på onsdagen svensk tid att ytterligare två personer dött på sjukhus. Totalt har åtta personer hittills bekräftats döda och över 30 har skadats. Minst 22 av dem som ännu vårdas på sjukhusens brännskadeavdelningar är i kritiskt tillstånd och många har över 70-procentiga brännskador. Skadorna är så allvarliga att myndigheterna befarar att fler kan avlida.

Hälsovårdsmyndigheterna säger att 1,2 miljoner kvadratcentimeter skinn för transplantationer har skickats från USA och Australien.

Enligt polisminister Stuart Nash är många "mycket, mycket allvarligt skadade".

– De har betydande brännskador, inte bara på skinnet utan även på inre organ, säger han till Radio New Zealand.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Enorma utmaningar

Utmaningarna för brännskadekirurgerna är enorma, säger plastikkirurgispecialisten Jorge Villapalos i Storbritannien, och patienterna står inför "mycket allvarliga, mycket radikala, långa operationer".

– Jag skulle säga att våra kollegor på Nya Zeeland har fått kanske ett års arbetsbörda kastade på sig under en enda dag, säger han.

Australiens premiärminister Scott Morrison säger att regeringen planerar att med hjälp av tre flygplan från flygvapnet hämta hem ett tiotal australiska medborgare som ska få specialistsjukvård i hemlandet.

Nio personer saknas fortfarande, meddelar polisen. Sju av dem är australier och två kommer från Nya Zeeland.

"Högst osäker"

Ännu får räddningspersonalen inte åka ut till ön. Vulkanen på White Island är för farlig och myndigheternas planer på att under onsdagsmorgonen skicka ut personal fick ställas in.

Tidigare samma morgon syntes nya rökpelare fån vulkanen och det geologiska institutet Geonet meddelade att ny aktivitet hade uppmätts.

"Situationen är fortsatt högst osäker vad gäller framtida aktiviteter för vulkanen. Utbrott är fortsatt troliga under de närmaste 24 timmarna", skrev Geonet i ett uttalande då.

Väntan väcker kritik

Senare under dagen meddelade myndigheterna att den underjordiska aktiviteten på ön ökade i styrka.

– I går var det en stor risk för ett nytt utbrott, i dag är risken ännu högre, säger geologen Graham Leonard vid statliga geovetenskapliga institutet GNS Science, på eftermiddagen lokal tid.

Kvar på fastlandet står räddningsarbetare redo att få ge sig ut till ön för att försöka hitta de saknade. Chansen att hitta någon vid liv är mer eller mindre obefintlig, men förhoppningen är att kunna hämta hem kropparna.

Att de saknade ännu inte har hämtas till fastlandet har väckt kritik i Nya Zeeland, där polis och räddningstjänst anklagas för att vara för försiktiga – kritik som polisen slår ifrån sig.

– Vi kan inte utsätta ännu fler människor för fara och åka ut till ön innan vi kan slå fast att det är säkert, säger landets vice polischef Bruce Bird.

Läs mer

Det är byggnaderna runt sockersilon som ska rivas. Tackel & tågs byggnader är privatägda och kommunen hoppas att de blir en del av den framtida Hamnstaden.

Ystad

Rivning för Hamnstaden skjuts upp: ”Vi vet inte när vi har pengar”

Coronapandemin har stoppat arbetet.

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Bygglov

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Hemlighetsmakeriet kring affären har varit enormt.

Salmonella Choleraresuis är en typ av salmonella som inte har funnits i Sverige på 40 år. Nu inleds en intensiv smittspårning.

Sjöbo

Ovanlig salmonella på gård: ”Kan vara ett allvarligt hot mot grisnäringen”

Intensiv smittspårning inleds efter upptäckten av ovanlig salmonella på gården i Sjöbotrakten.

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Simrishamn

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Flera personer i bråk.

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Coronaviruset

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Han hoppas även att danskarna stannar hemma.

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Trafik

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Genomförde trafikkontroller på flera håll.