Annons
Nyheter

Ny chef för Japans centralbank

Japans parlament godkände på fredagen utnämningen av den 71-årige Kazuo Ueda till ny chef för Bank of Japan.
Ekonomi • Publicerad 10 mars 2023
Kazuo Ueda har av Japans parlament godkänts som ny chef för Bank of Japan. Arkivbild.
Kazuo Ueda har av Japans parlament godkänts som ny chef för Bank of Japan. Arkivbild.Foto: Sadayuki Goto/AP/TT

Kazuo Ueda efterträder den nuvarande chefen Haruhiko Kuroda som suttit på posten sedan 2013 och formellt lämnar den 8 april.

Beslutet fattades strax innan centralbanken skulle avsluta ett tvådagars policymöte som är Kurodas sista och som marknaden hårdbevakat för att få reda på om den avgående chefen ska komma med några avslutande överraskningar.

Annons

Men några överraskningar bjöd Kuroda och centralbanken inte på. Den långlivade negativa räntan lämnades orörd.

De senaste månaderna har Bank of Japan hårdnackat motstått att likt övriga centralbanker höja räntorna för att möta den stigande inflationen.

Inflationen i Japan landade på 4,2 procent i januari.

Tillträdande centralbankschefen Kazuo Ueda sade i februari till parlamentet att han anser det lämpligt att fortsätta med "penningpolitiska lättnader" och varnade för osäkerhet på finansmarknaderna och den globala ekonomin.

Han sade också att de faktorer som nu orsakar högre priser "sannolikt kommer att ebba ut i framtiden" och att konsumentprisinflationen "sannolikt kommer att sjunka under två procent".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons