Annons

Ny karantän väntas för scientologfartyg

Saint Lucia • Publicerad 4 maj 2019
Kryssningsfartyget Freewinds i hamn i Castries, huvudstaden i Saint Lucia.
Kryssningsfartyget Freewinds i hamn i Castries, huvudstaden i Saint Lucia.Foto: Bradley Lacan/AP/TT

Ett kryssningsfartyg som tillhör scientologkyrkan sattes för några dagar sedan i karantän på den karibiska ön Saint Lucia. Detta sedan ett fall av mässling har bekräftats ombord. Nu är fartyget på väg tillbaka till hemmahamn i Curaçao – men även där väntas fartyget mötas av restriktioner.

Fartyget väntas anlända till hemmahamnen under dagen. Då ska hälsoinspektörer gå ombord för att undersöka vilka som kan ha utsatts för smitta från den besättningsmedlem som bär på mässlingen, liksom hur många ombord som sedan tidigare är vaccinerade. De som kan bevisa att de har skydd mot sjukdomen kan förmodligen få tillstånd att lämna fartyget.

Annons

– Det vi inte vill är att sjukdomen ska spridas ytterligare, säger Curaçaos chefsepidemiolog Izzy Gerstenblut, och tillägger att karantän är det enda sättet att förhindra detta.

Fartyget är ett 134 meter långt fartyg som scientologer använder för religiösa rekreationsresor. Uppemot 300 personer, passagerare och personal, har sedan i måndags inte fått lämna fartyget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons