Annons

Rungande ja till ny koalition i Italien

Italien • Publicerad 3 september 2019
Femstjärnerörelsens partiledare, Luigi di Maio.
Femstjärnerörelsens partiledare, Luigi di Maio.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

En ny koalitionsregering står redo att ta över rodret i Italien. Efter dagar av förhandlingar har Femstjärnerörelsen (M5S) och Demokratiska partiet (PD) enats om en gemensam politik.

I en omröstning bland M5S:s medlemmar, i enlighet med partiets ideal om direktdemokrati, blev det ett rungande ja till samarbetet. Koalitionen stöds av drygt 79 procent av de runt 100 000 medlemmar som deltog.

Annons

Beskedet innebär att premiärminister Giuseppe Conte nu kan fortsätta arbetet med att sätta ihop en ny regering, och att presentera förslag på nya ministrar för president Sergio Mattarella.

Conte måste därefter godkännas i parlamentets båda kamrar.

Ett 26 punkter långt gemensamt dokument, som presenterades av partiledningarna tidigare på tisdagen, innehåller bland annat överenskommelser om satsningar på välfärden, införandet av minimilön och sänkta skatter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons