Annons

Ny kommission ska ge jämställda inkomster

I snitt skiljer det 3,2 miljoner kronor i inkomst mellan kvinnor och män under ett helt liv. För att minska skillnaden tillsätter regeringen en ny kommission.
Ekonomi • Publicerad 5 mars 2020
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) håller pressträff.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) håller pressträff.Foto: Ali Lorestain/TT
Ledamöterna Sture Nordh, Nina Åkestam Wikner och Lise Bergh tillsammans med Åsa Lindhagen (MP).
Ledamöterna Sture Nordh, Nina Åkestam Wikner och Lise Bergh tillsammans med Åsa Lindhagen (MP).Foto: Ali Lorestain/TT

Lindhagen (MP) vill att Sverige ska "öka takten" i jämställdhetsarbetet. Ett sätt att göra det är den nya kommission för jämställda livsinkomster som regeringen inrättar. Kommissionens syfte är att lämna förslag som långsiktigt ska öka den ekonomiska jämställdheten mellan män och kvinnor.

– Vi har kommit långt i Sverige, men vi ser fortfarande stora skillnader. Löneskillnaderna ligger på 10,7 procent, de minskar men det går väldigt långsamt. Kvinnor arbetar mer deltid, är sjukskrivna mer än män och har mindre än hälften av mäns kapitalinkomster. Det ger sammantaget stora skillnader i livsinkomster, säger Åsa Lindhagen.

Annons

I snitt skiljer det 3,2 miljoner kronor i livsinkomst mellan kvinnor och män i Sverige i dag.

– Det är stora pengar, säger Lindhagen.

Kommissionen ska främst lämna förslag på åtgärder som bidrar till jämställda löner, jämställda livsinkomster, en jämställd fördelning av offentliga stödåtgärder och jämställda arbetsplatser. Bland annat ska man analysera förutsättningarna för en frivillig jämställdhetscertifiering för arbetsplatser. Den ska dessutom verka utåt genom att se till att frågorna lyfts i samhället.

– Det känns väldigt positivt att nu kunna tillsätta den här kommissionen och börja ta steget framåt för att stärka den ekonomiska jämställdheten, säger Lindhagen.

Alice Nordevik/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons