Annons
Nyheter

Ny lag ska ge mer plats åt spanska kvinnor

Spanien • Publicerad 4 mars 2023
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.Foto: Heinz-Peter Bader/AP/TT

Spaniens premiärminister, socialdemokraten Pedro Sánchez, har presenterat ett nytt lagförslag som ska ge mer plats åt kvinnor i politiken och företagsstyrelser.

På ett partimöte i Madrid som hölls inför den internationella kvinnodagen den 8 mars sade han att den tilltänkta lagen skulle gynna hela samhället.

Annons

– Kvinnor utgör halva befolkningen och borde också ha halva den politiska och ekonomiska makten, sade han enligt El País.

Enligt lagförslaget måste partiernas kandidater listas enligt principen varannan kvinna, så att alla vallistor har lika många män som kvinnor. Inom företagsvärlden måste alla bolag med minst 250 anställda och högre omsättning än 50 miljoner euro ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser.

Förslaget ska enligt Sánchez behandlas på ett regeringsmöte på tisdag och sedan kunna tas upp i parlamentet för omröstning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons