Annons
Nyheter

Ny president tar över i spänt Burundi

Burundi • Publicerad 18 juni 2020
Evariste Ndayishimiye svors in som president i staden Gitega i Burundi på torsdagen.
Evariste Ndayishimiye svors in som president i staden Gitega i Burundi på torsdagen.Foto: Berthier Mugiraneza

Evariste Ndayishimiye har svurits in som president i Burundi i ett läge av politisk turbulens efter den avgående företrädaren Pierre Nkurunzizas plötsliga död i förra veckan.

Den 52-årige generalen Ndayishimiye, känd under smeknamnet Neva, vann ett omtvistat val i maj och skulle egentligen ha tillträtt i augusti.

Annons

I sitt första tal som president levererade Ndayishimiye en hyllning till framlidne Nkurunziza, som styrde det östafrikanska landet under auktoritära former i 15 år. Han kritiserade även ut det internationella samfundet för att ha blanda sig i landets politik.

Ndayishimiye handplockades som kandidat av regeringspartiet och vann valet med 68,7 procent av rösterna. Resultatet har dock ifrågasatts av oppositionen, som hävdar att valfusk förekommit.

Det fanns inga internationella observatörer på plats under valet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons