Annons
Nyheter

Ny rymning från SiS-hem – hotade personal

Fem tonårspojkar tog sig ut från ett SiS-hem i Fagersta, Västmanland natten till söndag genom att hota personal. Fyra av dem har återfunnits.
Brott • Publicerad 17 september 2023
Fem tonårspojkar rymde från ett SiS-hem natten till söndag. Arkivbild.
Fem tonårspojkar rymde från ett SiS-hem natten till söndag. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

– Det handlar om individer i 15–17-årsåldern som under tidig natt ska ha hotat personal och hotat till sig nycklar, säger Mathias Rutegård, presstalesperson vid polisen.

Jenny Brännström, biträdande institutionschef på SiS-hemmet berättar att personalen enligt rutin lämnade ifrån sig sina nycklar när en av ungdomarna hotade dem.

Annons

– Det var avdelningsnycklar. De tog även ett par bilnycklar med sig men lyckades inte ta med sig någon bil.

Polis kunde senare fånga in fyra av de fem avvikna tonåringarna. Den tonåring som fortfarande är på fri fot är enligt chefen på SiS-hemmet dömd för kriminella handlingar, men utgör ingen fara för allmänheten.

Ingen person ska vara fysiskt skadad.

– Personalen mår under omständigheterna bra, säger Brännström.

Flera rymningar har skett från hemmet under det senaste året. I juli rymde tre ungdomar och två veckor tidigare togs en kvinna ur personalen gisslan och två ungdomar tog sig ut. I slutet av maj larmades polisen till hemmet sedan flera ungdomar barrikaderat sig i ett utrymme på anläggningen.

TT: Hur kunde det här ske igen?

– Än så länge är det såpass tidigt i utredningen så vi vet inte vad som har hänt. Vi behöver göra en utredning och se var det har brustit någonstans, säger Jenny Brännström.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons