Annons
Nyheter

Ny staty upptäckt på Påskön – inuti vulkan

En helt ny, okänd moai – en av Påsköns ikoniska stenstatyer – har upptäckts.
Fyndet beskrivs som unikt och viktigt för vetenskapen.
Chile • Publicerad 2 mars 2023
Den nyligen upptäckta statyn på en bild tagen den 24 februari.
Den nyligen upptäckta statyn på en bild tagen den 24 februari.Foto: Ma'u Henua/AFP/TT

Den 1,6 meter långa statyn hittades den 21 februari av ett team med forskarvolontärer från tre universitet i Chile, rapporterar The Guardian. Forskarna samarbetade i ett projekt för att återställa våtmarker i vulkanen Rano Rarakus krater när de snubblade över jättestenen.

Det är första gången en av de kända statyerna har hittats inuti en vulkankrater. Våtmarkerna i kratern började torka under 2018, vilket förklarar varför statyn inte hittats tidigare.

Annons

– Det intressanta är att under minst de senaste 200 eller 300 åren har lagunen varit tre meter djup, vilket betyder att ingen människa kan ha lagt den där under den tiden, säger chefen för den nationalpark där vulkanen ligger.

Statyn kommer att få stanna kvar där den hittades.

Det finns mer än 1 000 kända moai fördelade över hela Påskön, en ö i sydöstra Stilla havet runt 300 mil väster om det sydamerikanska fastlandet. Ön befolkades av polynesier innan Chile annekterade den 1888.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons