Annons
Nyheter

Ny storägare lyfter Philips aktie

Det nederländska medicinteknikkonglomeratet Koninklijke Philips aktie lyfter med över 5 procent på Amsterdambörsen. Uppgången kommer sedan holdingbolaget Exor, med den italienska Agnellifamiljen bakom sig, köpt in sig.
Ekonomi • Publicerad 14 augusti 2023
Foto: Peter Dejong/AP/TT

Italienska Exor blir ny storägare i Philips med 15 procent av aktierna.

I en uppgörelsen med stora institutioner – som sålt aktierna – flaggar Exor för att man kan komma att öka sin ägarandel i Philips till högst 20 procent av utestående aktier. Men Exor planerar inte att öka ägarandelen på kort sikt.

Annons

I och med affären avser Exor att nominera en egen medlem i Philips styrelse. Men enligt den nya storägaren stöder man Philips strategi och ledningsgrupp fullt ut.

Enligt en talesman för Philips betalade Exor 2,6 miljarder euro för aktierna.

Investeringen är ett exempel på hur Exor på senare år som holdingbolag vidgat sitt ägande från fordonsindustrin till att även inkludera aktier inom teknologi och lyxvaror.

Familjen Agnellis imperium bygger på fordonskoncernen Fiat. Holdingbolaget Exor – där Agnelli äger 53 procent – har bland annat stora poster i Ferrari, fotbollsklubben Juventus och Fiatägaren Stellantis.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons