Annons
Nyheter

Barn med smitta hemma ska inte gå till skola

Även symtomfria yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma.
Coronaviruset • Publicerad 1 december 2020
Nya rekommendationer för barn i förskola och grundskola läggs fram i dag. Arkivbild.
Nya rekommendationer för barn i förskola och grundskola läggs fram i dag. Arkivbild.Foto: NTB/TT

Folkhälsomyndigheten gör nu en förändring i rekommendationen förhållningsregler för hushållskontakter i den uppdaterade vägledningen för smittspårning: även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.

Lugn och arbetsro

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att denna åtgärd inte kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i skola eller samhället i övrigt.

Annons

"Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet" säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Samtidigt som de nya rekommendationerna införs betonar Folkhälsomyndigheten att den tidigare bedömningen om barnens låga smittsamhet kvarstår. Bedömningen är att barn får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen.

Inte högre risk

Dessutom har personal i för- och grundskola inte heller en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten bedömer att förändringen i rekommendationerna, som innebär att friska barn hålls hemma för att någon i familjen har covid-19, kommer att fungera bra för många barn, medan det för andra barn innebär att de tillfälligt förlorar den trygghet och de rutiner som skolverksamheter står för i vardagen.

Under förmiddagen håller utbildningsminister Anna Ekström (S) pressträff om de nya rekommendationerna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons