Annons
Nyheter

Svensk vaccinprognos ligger kvar – men hotas

Folkhälsomyndigheten flaggar för att alla vuxna svenskar kanske inte hinner får sin första vaccindos före den 15 augusti – det datum som slagits fast i den officiella vaccinprognosen.
Vaccin • Publicerad 15 april 2021
En flaska vaccin från Pfizer. Arkivbild.
En flaska vaccin från Pfizer. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Enligt den stora vaccinöverenskommelsen ska Folkhälsomyndigheten (FHM) var 14:e dag presentera en ny prognos för när alla vuxna svenskar ska ha fått en vaccindos mot covid-19. I den senaste prognosen spår myndigheten samma sak som i den föregående – mitten av augusti.

Den nya prognosen har dock inte tagit höjd för vare sig stoppet av Janssens vaccin eller de extra leveranser som aviserats från Pfizer/Biontech. Och just stoppet av Janssenvaccinet kommer troligen att påverka när alla fått sin första dos, enligt Britta Björkholm, avdelningschef på FHM.

Annons

– Ja, det kommer det att göra. Vi har uppräknade prognoser från Pfizer, men de kommer inte att fullt ut täcka upp för förlusten från Janssen, säger hon.

Strul och stopp

Till skillnad från det nu övergivna "midsommarmålet" – att alla vuxna skulle vaccinerats till halvårsskiftet – är prognosen inte en deadline utan endast en tidpunkt för när FHM tror att målet är uppnått.

Hittills har leveransstrul och vaccinstopp satt käppar i hjulet för massvaccineringen. På onsdagen beslutade dock FHM att stoppa vaccinationer med Janssens vaccin innan de ens påbörjats. Orsaken är att EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) utreder ett möjligt samband mellan vaccinet och ovanliga koagulationsrubbningar.

Tillfälligt eller permanent?

Britta Björkholm spekulerar inte i hur mycket tid som kan gå förlorad. Mycket handlar om huruvida vaccinstoppet blir tillfälligt eller permanent.

– Vi vet ju inte vad utfallet kommer att bli angående Janssen, så prognoserna och datumen kommer att behöva ses över löpande. Alla förändringar i leveranstakten kommer att påverka datumet.

Till skillnad från Sverige har Danmark och Norge övergett vaccinet från Astra Zeneca efter rapporter om biverkningar. Om grannländernas beslut gör att Sverige får fler doser från Astra Zeneca vet inte Björkholm.

– Fördelningen sker från EU och via EU-kommissionen ut till länderna, säger hon.

Besked dröjer

Hittills har nästan en femtedel av alla vuxna svenskar vaccinerats med en dos. För vaccinerade gäller dock samma coronaregler som för icke vaccinerade. Undantaget är fullvaccinerade personer på äldreboende som redan i februari fick veta att de inte behöver vara "lika försiktiga som innan".

På torsdagen väntades FHM presentera fler lättnader för folk som vaccinerats, men några sådana rekommendationer kom aldrig.

– Vi hade mycket som behövde bli klart i dag och det här behöver manglas ett varv till och landa ordentligt, säger Britta Björkholm.

Annons

TT: Handlar det om typ korrläsning?

– Ja, i den storleksordningen.

Fakta: Så många har vaccinerats

Fram till nu har 1 603 903 personer fått åtminstone en vaccindos, enligt regionernas rapportering till det nationella vaccinationsregistret.

Det motsvarar 19,6 procent av den vuxna befolkningen.

638 556 personer har fått två doser, vilket motsvarar 7,8 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Så många har vaccinerats

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner har slutit en överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19.

Det gemensamma målet var först att alla i Sverige som är 18 år och äldre samt personer under 18 år tillhörande en riskgrupp ska kunna erbjudas vaccinering under första halvåret 2021.

Men den 1 april ändrades målet eftersom uteblivna vaccinleveranser omöjliggjort målet. I stället presenterades ett nytt mål: Minst 80 procent av alla personer över 65 år ska ha fått minst en vaccindos senast den 16 maj 2021.

I samband med ändringen fick också Folkhälsomyndigheten uppdraget att var 14:e dag komma med en prognos för när alla vuxna svenskar samt barn i riskgrupp ska ha fått en dos. Den senaste prognosen anger datumet 15 augusti.

Källa: Överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons