Annons
Nyheter

Nya bud – Venezuela utvisar ej EU-diplomat

Venezuela har tagit tillbaka sitt beslut att utvisa chefen för EU:s delegation i Caracas. Beskedet kommer i ett undertecknat av Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaz och EU:s utrikeschef Josep Borrell.
Venezuela/EU • Publicerad 2 juli 2020
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild..
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild..Foto: AP/TT

Därmed stoppar också EU sin planerade svarsåtgärd om att ta hem EU:s toppdiplomat i Venezuela.

Arreaz och Borrell har enligt uttalandet talat i telefon med varandra och då betonat " behovet av att upprätthålla en ram för diplomatiska relationer" för att underlätta politisk dialog.

Annons

Det var i måndags som Venezuelas president Nicolás Maduro krävde att portugisiska EU-ambassadören Isabel Brilhante Pedrosa skulle lämna landet inom 72 timmar. Detta efter att EU lagt till ytterligare elva personer på sin sanktionslista på grund av situationen i Venezuela.

Relationerna mellan det latinamerikanska landet och EU-länderna har varit spända sedan 2017, då Venezuela blev det första landet i regionen som pålades med sanktioner av EU, bland annat ett vapenembargo. EU-parlamentet har dessutom retat upp de styrande i Caracas genom att ge sitt finaste pris, Sacharov-priset för tankefrihet, till landets samlade opposition.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons