Annons

Kina: Hongkongprotesterna har gått för långt

Svartklädda studenter intog gatorna i Hongkong när de prodemokratiska protesterna fortsatte på måndagen.
Kina varnar för att demonstrationerna har gått för långt och att slutet närmar sig.
Hongkong • Publicerad 2 september 2019
Studenter protesterar utanför det Kinesiska universitetet.
Studenter protesterar utanför det Kinesiska universitetet.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Universitet och skolor i Hongkong öppnade igen på måndagen efter sommaruppehållet, men tusentals studenter och elever valde att strunta i undervisningen och i stället delta i demonstrationerna. En två veckor lång universitetsbojkott har utfärdats och studenter, varav många iförda masker, hjälmar och skyddsglasögon, samlades på campusområdet vid Kinesiska universitetet.

– I dag börjar skolan, men jag kommer att vara här ute. Jag tror inte att jag kommer att missa något. Det här är också ett slags lärande, sade den 19-årige universitetsstudenten Tommy.

Ingen strejk

Annons

Demonstranterna hade uppmanat regionens invånare att gå ut i generalstrejk. Under morgonrusningen försökte hundratals demonstranter stoppa tågtrafiken genom att ställa sig i dörröppningar till lokaltågen. Men uppmaningen till generalstrejk verkade inte ha fått gehör hos Hongkongborna.

– Nej, nej, vi strejkar inte i dag. I dessa tider behöver vi pengarna. Jag tycker att vi har haft tillräckligt mycket problem, säger 42-åriga fruktförsäljaren Cherry Leung.

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang sade på måndagen att protesterna har "gått längre än omfattningen av mötes- och demonstrationsfrihet".

– Det har utvecklats till extrema våldsamheter som på allvar utmanar rättsväsendet och samhällsordningen i Hongkong, sade han vid en presskonferens.

Våldsam helg

Måndagens protester sker efter helgens våldsamma sammandrabbningar mellan aktivister och polis. I lördags använde polis tårgas, vattenkanoner och gummikulor samtidigt som aktivister bland annat kastade bensinbomber.

Sent på söndagen varnade Peking för att "slutet kommer" för proteströrelsen, via en text som publicerades av den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Protesterna inleddes i våras och syftade till att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. I juli kom beskedet från Hongkongs ledning att lagförslaget lagts på is: Men demonstranterna kräver att lagförslaget skrotas helt och att stadens hårt kritiserade ledare Carrie Lam avgår. Demonstranterna vill också se en oberoende utredning av det påstådda polisvåldet.

Dessutom vill de ha direktval och slopa det nuvarande systemet som innebär att en Pekingvänlig kommitté gör ett urval av kandidater till posten som Hongkongs chefsminister.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons